Windows 8 ще се окаже една от най-кратко просъществувалите операционни системи на Microsoft. Системата не е навършила и две години от дебюта си на 26 октомври 2012, а вече се готви нейният наследник – Windows 9, чийто първи предварителен релийз излиза до дни. Осмицата не успя да се хареса и да грабне сърцата на потребителите дори и след серията по-сериозни ъпдейти като Windows 8.1 и Windows 8.1 Spring update. Какви са причините за това и защо потребителите не успяха да разберат основната идея на Windows 8? Това е моят отговор, анализ и една по-различна гледна точка от няколко ъгъла – на обикновен потребител, на разработчик и на графичен и уеб дизайнер.

Ще започна от работата ми като уеб дизайнер – тя е една от най-бързо променящите се през последното десетилетие професии, но като всички останали браншове също е част от съвременната световна тенденция към загуба на това, което ни прави хора. Дизайнерите винаги сме работили за бъдещето с надеждата да създадем повече удоволствие, удобство, сила, ефикасност и да допринесем за възвръщане на инвестициите. Сега обаче сме длъжни да проектираме заради последиците от миналото, което създаде твърде много безпорядък, пошлост и невярна информация. Постепенно се научихме да се приспособяваме към един все по-сложен и забързан свят и затова всяко решение и продукт, които се създават, за да опростят нещата и да забавят скоростта на нашето ежедневие, са добре дошли. Windows 8 се опита да направи именно това, като въведе нови практики, като превърна операционната система в невидимата среда за нашите програми, но да е в същия момент толкова близо, че като ни потрябва, да е там.
Windows 8

Пускането на Windows 8 беше рискован ход, с който Microsoft обърка традиционалистите и дори отблъсна някои, които не успяха да прозрат идеята в дълбочина. Но аз харесах и подкрепих новия им подход в опитите им да разчупят тази вече твърде дълго наложена догма на овехтял, традиционен и статичен иконен интерфейс, който виждаме навсякъде, с нещо ново, полезно, динамично и различно. Много са хората, които не дават шанс на нещо ново, именно защото е различно. Повечето хора се плашат от промените и гледат да ги избягват. Като всичко, което се създава от човека, и графичната среда се нагажда според нуждите и изискванията ни и неща, които са били актуални преди десет години, сега дори не могат да намерят място в живота ни. Нали знаете, че навремето хората – нашите прадеди, имали опашки, били целите окосмени и притежавали много по-развити сетива, отколкото ние имаме днес. С течение на времето обаче са ни станали излишни. По същата причина хората вече не носят специални очила и якета, предпазващи от прах, когато карат кола. Просто на някои неща времето им минава. Стига се до такъв момент, когато вече нямаш нужда от тях. Мисля, че това се случи и със старт менюто. Въпреки че това е най-радикално промененият Windows от 1995 г. досега, всъщност най-голяма промяна претърпя Старт бутонът и съответно Старт менюто/екранът. Всички останали промени бяха, образно казано, под капака – подобрения и изчистване на бъгове спрямо Windows 7 и добавяне на някои нови функции, но нищо така радикално както първото нещо с което се сблъсквате като включите компютъра.

Новият старт екран бе нещото, което повечето хора толкова не одобриха и не разбраха, а то е нищо друго, освен старото старт меню, но трансформирано. Добавена е изключителна функционалност и организираност с новия старт екран. Уникален и удобен интерфейс, в пъти по-естествен от досегашните старт менюта. Долната илюстрация показва как от обикновен инструмент за търсене на инсталираните програми, старт екранът се превърна в надграждащ инструмент, съдържащ същата функционалност от Windows 7 + живи, обновяващи се плочки с полезна информация и възможност за персонализиране на най-често използваните програми от нас. Според изтеклата информация, старт менюто в бъдещия Windows 9 (или просто Windows) ще комбинира най-доброто от двете среди, като потребителят сам ще може да избира дали да е пълноекранно или не.

w7w8w9
Аз не виждам разлика, виждам еволюция.

Доста пъти е ставало дума за вкусовете и за личните предпочитания на хората. Те не могат да бъдат натикани под един знаменател и затова винаги ще има недоволни. Визуално новият Windows 8 дойде олекотен, изчистен от излишните сенки, блясъци, прозрачности и градиенти, наблягащ най-вече на съдържанието без да ни затрупва с излишен интерфейс. Доста хора не разбраха и това, а то е основно при работата ни с компютър – операционната система е тук основно като среда, в която да пускаме програмите и приложенията, с които работим и колкото по-ненатрапчива и невидима е тя, толкова повече ресурси остават за програмите. А доста хора забравят факта че Windows e много по-персонализируема, от която и да е друга операционна система и всеки може да свали инструменти от трети страни, за да я направи да изглежда според вкуса и предпочитанията му.

W8t2

Винаги трябва да се гледа напред и да се търси промяна към по-добро, дори промяната да не се окаже успешна, защото липсата на такива отпраща повечето потребители, макар и да стряска някои. Защо мислите Apple промениха интерфейса на iOS? Просто на потребителите им омръзна интерфейс на няколко годиви без никакви промени. Windows 8 се оказа първата ОС, която реално отрази желанията на потребителите и тенденциите в графичния дизайн – удобство, разбираемост и чистота. Без излишни добавки и елементи, и тази тенденция ще се запази и в Windows 9. Аз съм графичен и уеб дизайнер и знам добре какво се търси и харесва от хората, знам че тенденциите се менят и което днес е харесвано – утре се забравя, но ако проследим нещата в по-дългосрочен исторически период ще забележим сигурно над двадесет основни направления в изкуството, които са доминирали векове върху архитектурата, литературата и изкуството като цяло.

Да вземем Барока например – пищност, претрупаност, огромно изобилие на детайли и изгубване на основната идея в хаос от елементи. Докато при Ренесанса и последващите го периоди се подхожда към една по-практична, логическата съразмерност, хармоничност и ясна тектоника, основани на законите на перспективата и пропорциите. И така се стигне до модернизма, където правилните и изчистени форми са най-предпочитаният начин за изразяване. Това се случи и с интерфейса, това се случва и с всичко дигитално. Всичко ненужно се отстранява и се въвеждат нови стандарти. Нещата се опростяват, визуализират и обединяват. Премахват се менюта, команди, бутони и се заменят с нова функционалност. Помните какво се случи с интерфейса на Office 2003 – типична Windows програма с десетки падащи менюта и подменюта? Трансформацията, дошла с Office 2003, се оказа много по-успешна, отколкото се предполага и днес тя е копирана от десетки програми. Естествено, всички традиционалисти бяха против в началото, без да си дават сметка, че така командите стават много по-лесно достъпни. Много програми, нямащи нищо общо с Microsoft попиха и ползват този интерфейс и до днес. Повечето хора се оказа, че не мислят реално, а просто ги е яд, че се разваля “нещо, което работи”, без изобщо да се замислят, че реално може да е по-удобно или, че някой може да го измисли по-добре. Ако повечето хора бяха на мнение, че “не пипай щом работи”, то вероятно още щяхме да сме в средновековието.

В заключение ще кажа че Microsoft наистина предложиха най-голямо обновление на Windows в цялата история на тяхната операционна система, съобразено със съвременните тенденци и технологии, но не предвидиха, колко голям процент традиционалисти ползват операционната система, свикнали с определени навици и реално не разбиращи промените. На Microsoft ще им се наложи да извърви дълъг път, ще му се наложи наистина да разшири предварителните проучвания и да предложи наистина уникални и добре направени промени, за да се задържи на върха и занапред. Windows 8 със сигурност не беше най-доброто, на което са способни, но беше нужната стъпка, за да се проумеят някои неща. Аз лично съм доволен от него и ползвам неща, които ги няма за никоя друга операционна система, но явно болшинството не успяха да погледнат “между плочките” и да се възползват от предимствата на една по-бърза, по-стабилна и по-красива операционна система. И тъй като всяка промяна е за добро, с нетърпение ще чакаме края на този месец и началото на следващия, за да видим как Microsoft е разчел исканията на потребителите, дали е дала ход назад или е успяла да съчетае по най-добрия начин работните среди за десктоп, таблет и мобилен телефон. А и както се чува – новият Windows ще е напълно безплатен ъпгрейд на всички закупили Windows 8.