Италия стартира разработки за 750 милиона евро

Мащабният проект ще постави началото на първата плаваща вятърна централа в Средиземно море. 7 Seas Med ще включва 25 плаващи вятърни турбини произвеждащи до десет мегавата мощност всяка. Те ще бъдат разположени на около 35 километра край бреговете на сицилианския град Марсала, но няма да се виждат от сушата.

Copenhagen Infrastructure Partner е компания, която наскоро стартира най-големия инфраструктурен фонд, предназначен за възобновяемите енергийни източници. Италианските предприемачи заявиха, че е необходимо да се инвестира допълнително в разработването на авангардната технология, която вятърната централа представлява. Въпреки спада на цените на петрола по време на пандемията от коронавирус, екологичният източник на енергия остава необичайно евтин.

Амбициозен план

Инвестицията е планирана за следващите 25 – 30 години и затова трябва да надхвърли временния спад на цените на петрола. Проектът в Сицилия е част от бизнеса между италианските разработчици и партньорите в Копенхагенска инфраструктура. Това е колаборация от по-мащабни усилия за увеличаване производството на възобновяема енергия. Идеята е в синхрон с изискванията на екологичните споразумения на Европейския съюз.

Предварителен план

За да постигне тези цели, Италия трябва да развие 9 000 мегавата нови мощности за възобновяема енергия за въпросния период. Проект като този, който ще произвежда 250 мегавата мощност, е незаменим. Разработването на плаващи вятърни централи се основава на нова технология, която позволява на турбините да работят във вода. Това се случва на такава дълбочина, за да могат елементите да бъдат вградени в морското дъно. Районът край брега на Марсала е с дълбочина на водата до 300 метра.

Вятърните турбини не могат да бъдат закотвени на дълбочина над 50 метра за малка сума пари. Проектът все пак се очаква да надхвърли многократно направените вложения. Избраното място предлага идеална скорост на вятъра за висока производителност. Изчисленията показват, че част от сицилианското крайбрежие има най-голям потенциал за вятърна енергия в цялото Средиземноморие.

Друго предимство е, че плаващите турбини могат да бъдат преместени при нужда. В конкретния случай е малко вероятно да се стигне до това, тъй като те ще бъдат закотвени далеч от морските превозни средства или търговските риболовни зони.

Следваща стъпка в проекта е оценка на въздействието върху околната среда и получаване на необходимите разрешения от местните власти. Турбините ще бъдат инсталирани през 2023 г. и ще започнат да произвеждат енергия до следващата.

Технологията TetraSpar, която ще се използва във вятърната централа, вече произвежда около 600 мегавата мощност в световен мащаб, но проектът на Сицилия ще бъде първият, който я използва в Средиземно море.