Обновената операционна система предлага нови опции за персонализация, подобрения в сигурността и повече лесни за използване функции за по-гладко и безпроблемно изживяване

 

vivo официално представи новата Funtouch OS 13 за потребителите в Европа. Базирана на наскоро пуснатата Android 13, ъпгрейдната операционна система съчетава дизайна на vivo с нови и подобрени опции за персонализация, подобрена защита на личните данни и сигурност, както и нови функции за управление за по-гладко и безпроблемно изживяване. vivo не просто се стреми да осигури на потребителите изживяване без усилия, но и се старае да им даде възможност да изразят своята креативност и уникалност чрез личните им устройства.

Добавяне на персонална нотка на екрана

Операционната система Funtouch OS 13 позволява на потребителите да имат по-голям визуален контрол върху началния екран. С функцията за монохромни икони те вече могат да променят цвета на иконите на началния си екран, за да го съчетаят с тапета, системата и интерфейсите на приложенията. Така те имат възможност да изразят себе си и да отключат своята креативност.

В допълнение – новата система позволява да се персонализират цветовете на потребителския интерфейс и вградените приложения, включително панелите за известия, управлението на силата на звука, калкулатора и часовника. Системата разпознава предпочитаните от потребителя цветове за тапети и теми, за да определи подходящия цветови нюанс и да го приложи към интерфейса на приложението, като така придава на устройството по-персонализиран вид и усещане. 

Допълнителна защита и сигурност

Новата функция за фиксиране на приложения подпомага защитата на чувствителните данни, като осигурява на потребителите по-голямо спокойствие по отношение на тяхната сигурност и поверителност. Когато друг човек използва устройството, функцията за  фиксиране на две нива запазва избраното приложение в полезрението и предотвратява достъпа до други приложения в устройството. Тази функция осигурява по-голяма гъвкавост, давайки възможност на собственика да задава параметри и да контролира разрешените действия в рамките на избрано приложение, когато други хора използват устройството.

Актуализацията също така позволява на потребителите да скриват снимки и видеоклипове, както и да дават избирателен достъп на различните приложения до тях. Целта е да се предотврати нежелан достъп и да се подобри защитата на личните данни. 

Усъвършенствано управление и лесни за използване функции за по-голямо удобство

За да създаде по-ефективно изживяване за потребителите на vivo, операционната система Funtouch OS 13 разполага и с подобрено управление на приложенията – iManager, който следи времето за използване на приложенията. Ако използването на CPU процесора е твърде високо, потребителите могат да изключат дадено приложение с едно докосване. iManager може също така да предотврати прегряването чрез намаляване на броя на активните приложения и регулиране на честотата на процесора въз основа на функцията за охлаждане на телефона.

В допълнение към актуализациите за времето, таблото за управление включва и AQI карта за потребителите, които се грижат за здравето си и искат незабавно да проверят най-новата информация за качеството на въздуха чрез детайлния индекс PM2.5. 

Благодарение на добре познатото и първокласно фотографско изживяване на vivo, съвсем очаквано са налице и нови подобрения по отношение на снимките и видеоклиповете. Професионалният визьор улеснява снимането с нов пръстен за стабилизация, който помага да се намалят ефектите от треперещи ръце.

Новата операционна система е усъвършенствала и процеса на редактиране на видеа. Това позволява на потребителите да заглушават звука, докато редактират кадрите, и дори да правят точни настройки на силата на звука във всеки момент на видеото, което помага за създаването на видеоклипове от професионално ниво.

По отношение на контролите за достъп са направени подобрения в коригирането и инвертирането на цветовете, както и възможност за премахване на анимациите за потребители със специфични нужди като например зрителни увреждания.

Funtouch OS 13 ще бъде налична от 24 октомври 2022 г., като се започне с X80 Pro. vivo постепенно ще предоставя Funtouch OS 13 с нейните иновативни изживявания на все повече потребители по света.