Напредъкът на технологиите

Независимо дали става въпрос за роботи, опериращи в бедствени зони, автономни коли, които се придвижват из града или сателити, надничащи към нас от космоса, наличието на машини, които могат да виждат през облаци и мъгла, би било изключително полезно. Ако учените успеят да го постигнат, това може да се окаже най-добрата система досега.

Новата джаджа ще работи чрез алгоритъм, който измерва движението на отделни светлинни частици или фотони, изстреляни с бързи импулси от лазер. Устройството ги използва за възстановяване на обекти, които са закрити или невидими за човешкото око. Това, което прави техниката изключително специална, е начинът, по който тя може да реконструира светлината, която е разпръсната от бариера по пътя. В направените експерименти лазерният прицел успява да види предмети, скрити зад дебел слой пяна.

Много разнообразни техники правят изображенията да изглеждат малко по-добре от действителния образ. За разлика от тях, новото устройство може да види наистина невидими обекти. Това би разширило границите на възможностите ни с всякакъв вид системи за наблюдение. Докато лазерната светлина преминава през бариерата, само няколко фотона достигат обекта отзад и още по-малко го връщат обратно. Алгоритъмът обаче е достатъчно умен, за да използва тези няколко бита информация, за да възпроизведе скрития обект.

Какво представлява

Официално той е известен като конфокална дифузна томография и макар да не е първият метод за поглед през различни по вид бариери, той предлага няколко подобрения. Може да работи без да знае колко далеч е скритият обект, например.

Системата също така оперира, без да разчита на балистични фотони, както правят другите подходи. Това са фотони, които могат да пътуват до и от скрития обект през разсейващо поле, но без да се изкривяват. Така системата става особено полезна за широкомащабни приложения, където би имало много малко балистични фотони.

В ежедневието ни

Мащабни приложения, като навигация на самоуправляваща се кола при силен дъжд или дори заснемане на изображения на повърхността на Земята (или други планети) през облачна мъгла, биха могли да се осъществяват лесно и сигурно благодарение на иновативната система. Съвременните методи не са особено добри със справянето в подобни ситуации.

LiDAR е блестящ при откриването на обекти, които човешкото око не вижда, но регистрира проблеми, когато има силен дъжд или мъглата. Последните се явяват пречка за подробните лазерни сканирания. С помощта на новия метод за едно сканиране може да е нужно от минута до час, така че има още много работа до пълната оптимизация на проекта.

Въпреки това, пресъздаването на скрит обект в три измерения, който човешкото око не може да види, е изключително впечатляващ подвиг.