СЗО не губи време да преквалифицира новоодобрената ваксина

Европейската комисия обяви, че е предоставила разрешително за пускане на пазара на ваксината Ервебо на Merck срещу Ебола. Ваксината е в действие от момента на избухването на огнище в Западна Африка през 2014 г. Сега ще се използва при нестихващите зарази в Демократична република Конго. Регулаторните органи в Европа издадоха първото в света одобрение на ваксина срещу Ебола. Здравните служители не губят време да я приложат.

Надежди за огнището на болестта

Ваксината предпазва от един от четирите вида ебола за които е известно, че заразяват хората. Заир е отговорен за настоящата епидемия в ДРК, както и за епидемията в Западна Африка през 2014 г. Както и за почти всички други огнища, регистрирани от момента на откриването на Ебола през 1976 г.

Настоящото огнище в ДРК е убило близо 2200 от август 2018 г. Причинило е близо 3300 случая на зараза. Избухването е регистрирано, като второто по големина. Надминато е само от западноафриканската епидемия през 2014 г., която причини повече от 11 000 смъртни случая и 28 000 заразени. Предварителните данни за ваксината при настоящата епидемия в ДРК предполагат, че Ervebo ще е 97,5% ефективна за предотвратяване на пагубното вирусно заболяване. Тя би трябвало да защити над 90 000 души.

Намирането на лек възможно най-бързо срещу този ужасен вирус е приоритет за международната общност, откакто Ебола удари Западна Африка преди пет години. Днешното решение е голяма стъпка напред в спасяването на живота в Африка и извън нея.

Първи стъпки

Първоначално ваксината е разработена от изследователи от Националната лаборатория по микробиология на Канада, която в последствие я лицензира на NewLink Genetics Corporation. Мерк получи лиценза през 2014 година по време на западноафриканската епидемия и го разработи допълнително.

Компанията ликува

Това е исторически етап и свидетелство за силата на науката, иновациите и публично-частното партньорство. След като признахме необходимостта и спешността от ваксина срещу Ебола в Заир, се сформираха сектори, за да отговорят на глобалния призив за готовност. Мерк имаше честта да участва в усилията за ограничаване на огнищата на Ебола и остават ангажирани с партньорите си. Очаква се Американската агенция по храните и лекарствата да вземе решение за одобрение на ваксината през март 2020 г.

Междувременно Световната здравна организация обяви, че е преквалифицирала Ervebo. Ваксината отговаря на стандартите на СЗО за безопасност, качество и ефективност. В съобщението се отбелязва, че това е най-бързият процес на преквалификация на ваксина, провеждан някога. Това се случва 48 часа след като Европейската комисия одобри ваксината. Организацията заяви, че работи и за улесняване на лицензирането в държави, изложени на риск от епидемия.

Това е историческа стъпка към подпомагането на хората, които най-много се нуждаят от достъп до тази животоспасяваща ваксина. Преди пет години не разполагахме с ваксина и никакви терапевтични средства срещу Ебола. С предварително квалифицирана ваксина и експериментални лекарства, сега Ебола е предотвратима и лечима.