До къде можем да стигнем в стремежа си към усъвършенстване

Една от доброволките притежава имплантиран ключ за входната врата в лявата си ръка под формата на микрочип. В дясната си е поставила друг имплант, който действа като нейна визитна картичка. Може да се използва и за съхранение на важна медицинска информация в случай на нужда.

31-годишният инженер може да се похвали с имплантиран магнит в един от пръстите, който му позволява да усеща електромагнитни полета. Това според него помага в работата му.

Не всички ъпгрейди на тялото са практични. Последната процедура на друг пациент му е подсигурила два LED импланта, които се включват, когато в близост се намира магнитно поле. Това позволява на кожата да свети отвътре. Екстрата няма кой знае каква полза освен визуалния ефект на явлението, който сам по себе си е интересен и любопитен.

Кои са трансхуманистите?

Вярата, че хората могат да се подобрят отвъд физическите и умствените си ограничения и да надграждат телата си, като използват технологичния напредък е водеща в стремежа към самоусъвършенстване.

Някои от желаещите са стартирали процеса по принуда. Наложително е било да се имплантират редица кибер – подобрения поради инциденти. Един такъв случай е след инцидент на пътя. За пациентката първите намеси над тялото й не са били доброволно избрани. Наложила ги е сериозна автомобилна катастрофа, която й счупва гръбнака, глезените и коленете.

Гърбът е бил закрепен с помощта на болтове, а едната й колянна капачка е била заменена с 3D-отпечатана в NHS. Само това е спомогнало за запазване двигателната способност. След инцидента, тя преминава към доброволни лични модификации като микрочипове в ръцете.

RFID (радиочестотна идентификация) чипът в лявата й ръка отключва вратата на къщата по същия начин, по който работят много карти за сигурност на работното място. Това означава, че не е нужно да носите ключове и да балансирате останалия багаж.

Чипът NFC в дясната й ръка има много потенциални приложения. Това е същият вид чип, който позволява на телефони и таблети да споделят данни едни с други.

Колко далеч бихте стигнали в ъпгрейда на тялото?

26-годишен технически оператор от Манчестър казва, че иска да му бъдат имплантирани чипове, за да се снабди с „умни ръце“. Имаме умни телевизори, смарт телефони, защо да нямаме и умни ръце?! Някои желаещи вярват, че трансхуманизмът е логична следваща стъпка в човешкото развитие. Хората копнеят да програмират технологиите в тялото си, за да отговорят на личните си биологични стремежи.

Поставяне

Микрочиповете обикновено се имплантират чрез спринцовка в задната част на ръката. Някои хора бавно, но сигурно се превръщат в част от машините. Биологичното ни аз е на ниво, но ако може да се комбинира с технологичния напредък, до къде ли ще ни отведе?! Има и противници на идеята, които смятат, че това е една крайност в човешкото усъвършенстване.

В бъдещето

Както разчитаме все по често на технологии от рода на умните часовници свързани с нашите смартфони, така и чиповете предстоят да се превърнат в част от бъдещото ни развитие.

Имплантите не са неизбежни, но стават все по-добри, по-дълготрайни и по-функционални. Това ще бъде още една опция, от която хората да избират.

Може би не след дълго ще видим компаниите да имплантират идентификационен номер за сигурност и достъп на своите служители до сгради или компютърни мрежи.

Медицински и етични последици

В момента няма строго определени регламенти за това кой може да ги поставя. Повечето импланти се поемат от художници на татуировки и специалисти по пиърсинг.

Има хора, които вземат нещата в свои ръце, купувайки инструментите от уеб сайтове, за да извършат сами процедурата. Това не трябва да се допуска. Все пак става дума за инвазивна манипулация. Процедурата е подобна на други модификации на тялото, като например ботокс, но има много етични дискусии, които се провеждат около телесната автономия и регулиране на манипулациите. Има риск за безопасността на хората, които купуват оборудването от онлайн сайтове и извършват процедурите сами вкъщи.