uberprivatedriver-2

Uber работи по проект за автономни коли, които да станат част от такситата на компанията, като  тя обяви, че ще това ще стане съвместно с Carnegie Mellon University, за да създаде  Uber Advanced Technologies Center в Питсбърг. Някои от проектите включват проучване и дизайн на автономни автомобили, както и технологии за безопасност в превозните средстава.

Виж още: Galaxy S6 ще бъде представен на 1 март

„Партньорството ще осигури възможност за технологичните лидери на Uber да работят с преподавателите и студентите в университета – както в кампуса, така и в Националния инженерен център по роботика (NREC) – за изследване и разработка, основно в областта на картографиране, сигурност на превозните средства, както и технологии за автономност“, писа Uber в свой блог пост. Компанията дибави, че в следващите седмици ще проведе официално събитие в Питсбърг, на което ще разкрие повече информация за проекта.

Този ход не е толкова изненадващ. През май миналата година главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик каза, че автономните коли са нещо неизбежно за бизнеса на компанията. „Причината, поради която Uber може да скъп е, защото вие не плащате само за колата, вие плащате и за шофьора в нея. Без него ще стане много по-евтино да използвате Uber, отколкото да си наемете кола.“, заяви Каланик. Това, разбира се, ще бъде дълъг преход.

Uber е една от няколкото компании, които разработват технологии за автономно шофиране. Google, Tesla и редица други производители на коли работят по такива проекти.