Машината
Снимка: HP/Engadget

Нека ви представя Машината – най-новото изобретение на HP, което може да революционизира света на компютърните технологии. Според HP Машината не е сървър, уъркстейшън или компютър, а смесица от всички тези неща. Измислена е така, че да може да се справи с огромното количество данни, които ще бълва Internet of Things – идея за бъдеща интернет мрежа, която да свързва голям набор от устройства.

За да може да работи с толкова много информация, устройството използва група от специални ядра, вместо няколкото обикновени на стандартните компютри. Връзките вътре в него са от фотонен силиций, а не традиционни медни жици, което увеличава скоростта на системата, докато намалява количеството необходима енергия. Още повече, технологията включва и така наречените memristors – транзистори, които имат възможността да съхраняват информация дори и при загуба на захранване.

Резултатът от цялото това нещо е система, шест пъти по-мощна от съществуващите в момента сървъри, която се нуждае от осемдесет пъти по-малко енергия. Според HP, Машината може да обработи 160 петабайта информация за скромните 250 наносекунди. И също така, технологията не е ограничена да работи само със суперкомпютри – може да се използва и в по-малки устройства като смартфони и лаптопи. На пресконференция, изнесена на Discover, главният директор технологии Мартин Финк обяснява, че ако въпросната Машина бъде смалена достатъчно, то смартфоните могат да започнат да се произвеждат с вътрешна памет от 100 терабайта.

От HP си представят редица бъдещи приложения за технологията – от бизнес до медицински. Например ще е възможно докторите да сравняват резултати от изследвания и дори ДНК анализи от единия до другия край на света за секунди, и то без опасност от злоупотреба с лични данни. Това ще подобри здравните дейности.

Въпреки че изглежда супер интригуващо, не се очаква да видим прототипи по-рано от 2015 година, като първите устройства, от които Машината ще бъде част, няма да излязат до 2018 година.

Ако искате да научите повече, вижте официалното видео от Discover 2014:

https://www.youtube.com/watch?v=JzbMSR9vA-c