Стъпка към превръщането й в електрическа компания

Целта на Tesla е да се превърне в масивна електроразпределителна компания. Новият продукт Autobidder изглежда е следващата стъпка в тази посока.

Миналата година Илон Мъск обяви старта на Tesla Energy. Това е енергийното подразделение на автомобилния производител. Изглежда то се превръща в глобална програма и дори може да надрасне автомобилния бизнес на собственика си.

Идеята е крупния предприемач, да продължи внедряването на повече слънчеви и енергийни системи за захранване. По-големи или малки, на жилищно ниво или в промишлен мащаб. Управлението и разпределението на тези системи трябва да действат, като гигантска електрическа инсталация.

Tesla разработи софтуер за контрол на тези енергийни активи, а сега предстои да научим повече за него. Autobidder явно ще започне да се използва след няколко години.

Софтуерът Autobidder

Той предоставя на независимите производители на електроенергия, комунални услуги и капиталови партньори възможността за автономно осигуряване на приходи от батерии. Това е платформа за търговия и контрол в реално време, която осигурява управление на активи и оптимизация на портфейли. Дава възможност на собствениците и операторите да конфигурират оперативни стратегии, които увеличават максимално приходите според техните бизнес цели и предпочитания за риск.

В момента Autobidder се използва в Австралия за управление на резерва на енергия Hornsdale, който е известен също като “голямата батерия на Tesla”. Тя е собственост на Neoen. Това е френска компания за възобновяема енергия, която управлява вятърна централа. Софтуерът успешно работи в Hornsdale Power Reserve в Южна Австралия и чрез наддаване на пазара успешно се конкурира за намаляване цените на енергията.

Новата платформа обаче не работи само с продукти на Tesla и изглежда, че е съвместима с всякакъв тип съхранение на енергия.

Autobidder разполага със стотици мегават-часови активи под управление, които доставят мрежови услуги в световен мащаб. Успешно работи във всякакъв мащаб: от агрегати на жилищни системи до инсталации с мощност 100 MW. Това се осъществява с безпроблемна интеграция между хардуер и софтуер.

Автомобилният производител казва, че използва своя опит за машинно обучение, за да предостави няколко допълнителни функции. Такива са:

• Прогнозиране на цените
• Прогнозиране на натоварването
• Диспечерска оптимизация

Tesla използва Autobidder като част от внедряването на Powerwall с Green Mountain Power във Върмонт. Компанията е предприела стъпки да се превърне в енергиен доставчик във Великобритания. Платформата цели да агрегира генератори за възобновяема енергия и търгува с нея.

Amazon добавя системите за съхранение на енергия на Tesla към своите центрове за разпространение във Великобритания. В Манчестърския научен парк също беше разположена такава система.

Вече можем да видим бъдеще, в което Tesla използва широкото си разполагане на слънчеви и енергийни системи, за да създаде пазар за електрически инсталации. Всеки би могъл да използва този капацитет в замяна на компенсация. Това значително ще увеличи стойността на внедрения капацитет на Tesla за своите клиенти и самата компания. За комуналните услуги това би позволило да се намалят използването на замърсяващи и скъпи методи.