Замразена човешка мозъчна тъкан беше успешно съживена за първи път

Учените най-накрая направиха отдавна мечтан пробив. Те намериха начин да размразят замразена човешка мозъчна тъкан, без да я повредят. В новаторско проучване, изследователите са открили нова техника, която позволява тъканта на човешкия мозък да бъде замразена и размразена, като същевременно се запазва нормалната си функция.

Този постижение се дължи на усилията на екип от университета Fudan в Шанхай, Китай. То може потенциално да революционизира изследването на неврологичните състояния.

Стволовите клетки

Екипът е отгледал самоорганизиращи се мозъчни проби, известни като органоиди. Те са добивани от човешки ембрионални стволови клетки в продължение на три седмици. Това позволява развитието на неврони и невронни стволови клетки. След това се тестват различни химични съединения, за да се определи кои комбинации могат да помогнат за поддържането на замразената човешка мозъчна тъкан жива и да позволят растеж след размразяването й.

Оказва се, че най-успешната комбинация е съставена от метилцелулоза, етилен гликол, DMSO и Y27632. Изследователите го наричат на кратко MEDY. Те подозират, че съединението по някакъв начин пречи на органите да достигнат клетъчна смърт, позволявайки на тъканта да замръзне и да бъде размразена без инциденти.

Експериментите

За да тества ефективността на MEDY, екипът провежда серия от експерименти върху мозъчни органоиди на различна възраст. Те варират от 28 до над 100 дни. Учените откриват, че размразените органоиди много приличат по външен вид, растеж и функции на своите незамразени двойници. Това се наблюдава дори след като са били замразени с MEDY в продължение на 18 месеца. Подобни резултати са наблюдавани в замразена човешка мозъчна тъкан, представляваща различни области на мозъка.

Изследователите са приложили техниката върху три милиметрови кубчета мозъчна тъкан от 9-месечно момиче с епилепсия. Тъканта запазва своята структура преди замразяване и остава активна в лабораторна култура най-малко две седмици след размразяването.

Според учени от университета в Съри и Бирмингам в Обединеното кралство, това постижение при замразяване на човешка мозъчна тъкан може да доведе до подобрени изследвания за развитието на мозъка в лабораторни условия.

Бъдещето

Въпреки че са необходими значително повече изследвания и използване на по-големи проби от тъкани, някои предполагат, че този пробив може в крайна сметка да доведе до замразяване на цели мозъци. Учените предвиждат бъдеще, в което пациенти с терминални състояния или астронавти, пътуващи до далечни звездни системи, могат да бъдат криоконсервирани, като MEDY представлява една малка стъпка към тази цел.

Сподели
Предишна страницаAI слушалки оборудвани с камера
Следваща страницаПрогнозите на Джефри Хинтън
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.