spartan
Microsoft първо представи наследника на Internet Explorer на събитието за Windows 10, което се проведе през януари. Тогава стана ясно, че Saprtan ще поддръжа подчертаване чрез стилус на уеб страници и съхраняването на бележките в OneDrive, както и споделянето им. Това е удобство, което липсваше до този момент, a много потребители използват други продукти, за да имат достъп до тази функционалност. Също така има опция да кликнете, където искате на страницата и да добявите коментар или анотация, подобно на Office документи. Не бива да забравяме и интеграцията на Cortana.

Виж още: Microsoft показа новия браузър Spartan

spartan

Moже да знаем част от нововъведенията, но все още не сме видели следващото поколение браузър в действие. До днес. WinBeta публикува видео, в което демонстрира част от новите функции на Cortana в Spartan. Показаната интеграция на асистента на Microsoft e сходна с това, което компанията ни демонстрира през януари. Cornata се намира от дясната страна на брузъра и сигнализира (подскачайки нагоре-надолу), когато засече сайт, за който има повече информация. Когато кликнете на нея ще ви се отвори прозорец в Spartan, в който ще видите данни за адреси, работното време на онлайн търговци, резервации, ревюта и т.н. Изберете ли един от тези линкове, ще ви се отвори нов таб, в който да може да ги разгледате по-подробно.

spartanspartanspartan

Във видеото се вижда как Cortana може да ви помогне, когато четете нещо онлайн, осигурявайки информация за места, за които никога не сте чували. Просто трябва да маркирате текста и да кликнете върху него с десен бутон, след което да изберете „Ask Cortana“. Отново ще ви се отвори прозорец с всички детайли, както и снимки на търсенетото от вас място. По същия начин може да разберете значението на непозната за вас дума, като тази опция работи за всичко маркирано от вас в текста. Ако искате прогноза за времето, просто трябва да напишете „weather“ в Spartan и Coratana веднага ще ви покаже градусите.

spartan

Трябва да имате предвид, че това все още е тестова версия на браузъра, която не е налична. Microsoft вчера разкри, че Project Spartan ще бъде включен в следващата публична бета за потребителите, записали се в Windows Insider Program в края на месеца. При официалното пускане на Windows 10 най-вероятно Cortana ще предлага много повече опции, така че очакваме операционната система с нетърпение.

Eто и цялото видео: