По-малко от шест месеца след експлозията, унищожила ракета на SpaceX, компанията отново ще полети в космоса. Това стана ясно след като днес Iridium Communications Inc. споделиха в Twitter, че техни десет малки сателита ще бъдат изстреляни на 16 декември.

Полетът ще стартира от космодрума на военната база Ванденберг в Калифорния, като той все още предстои да бъде одобрен от Федералната авиационна администрация.

Както знаете, SpaceX претърпяха експлозия по време на рутинен тест на своя ракета само дни преди тя да излети. Космическият транспорт Falcon 9 трябваше да изведе в орбита сателит, който Facebook щяха да използват за да доставят интернет на развиващи се държави в Африка. Докато Илон Мъск и компания разследваха случая, при който бе изгубена както ракетата, така и нейния товар, собственикът на сателита Spacecom официално поиска компенсация.

В по-късно интервю Мъск най-накрая сподели, че причината за експлозията вече е известна — проблем с резервоарите за течен хелий. Възстановяването на SpaceX от аварията отне изключително малко време. По думите на Тони Бруно, главен изпълнителен директор за най-големия конкурент на SpaceX в лицето на United Launch Alliance, “Обикновено отнема между 9 и 12 месеца, за да се върнете отново към полетите. Поне това показва историята.”