Снимка: SpaceX

Късно снощи SpaceX направиха поредното успешно приземяване на ракета за многократна употреба Falcon 9. Това се случи след изстрелването на капсулата Dragon, носеща материали за Международната космическа станция (ISS).

SpaceX осъществиха излитането от Кейп Канаверал във Флорида, като приземяването стана в Landing Complex 1 (също в Кейп Канаверал) – платформа, която компанията е заела от комплекса на NASA. Това е втората ракета на SpaceX, приземена успешно на суша и първата такава за тази година. Всички предишни успешни опити бяха приземени на автономна платформа в океана.

За SpaceX това вече е петата по ред успешно приземена ракета Falcon 9. Компанията на Илон Мъск складира машините в хангар в Launch Complex 39A, също част от комплекс на NASA към Kennedy Space Center.

Илон Мъск и компания бавно преместват ракетите от този склад, тъй като по-късно във времето той ще бъде използван за зглабяне на новата голяма ракета на компанията – Falcon Heavy. Междувременно SpaceX планират да направят първото повторно изстрелване на една от вече използваните ракети. Това ще стане през септември или октомври, като те вече са избрали и коя ракета ще лети за втори път – това е тази, изстреляна през април тази година.