Кой каза, че SpaceX няма да успеят да реализират мечтата на Илон Мъск да прави ракети за многократна употреба? Ето че този петък компанията успя за пореден път да приземи своя ракета Falcon 9 на платформа в океана. Това е общо третото успешно кацане на „космическото превозно средство“ и второто, извършено на водна повърхност.

Първото успешно приземяване на Falcon 9 стана през декември, когато ракетата се приземи на космодрума в Кейп Канаверъл. След това през април Мъск беше щастлив да оповести, че SpaceX са постигнали и първото кацане на подвижна платформа в океана.

Полетът от този петък изведе японски комуникационен сателит в геостационарна орбита, като Мъск твърдеше, че поради високата скорост на навлизане на ракетата обратно в атмосферата, „кацането би било по-скоро невъзможно“. Това обаче бе опровергано от новината, която SpaceX пусна в Twitter – сателитът успешно изведен в орбита и Falcon 9 паркирана на платформата.

Тези няколко меки кацания от страна на SpaceX (и несъмнено бъдещите такива) извеждат частната космическа компания на преден план в надпреварата за покоряване на небесата. Определено има още какво да видим от Илон Мъск и приятели.