Sony-Xperia-Z3-vs-moto-x-2014

Ако сте притежател на Sony Xperia смартфон, тогава задължително обърнете сериозно внимание на тази новина! Много потребители на устройства от японския гигант са забелязали, че системно приложение изпраща данни до сървъри в Китай без тяхно знание и разрешение.

Засегнатите устройства работят с версиите Android Kitkat 4.4.2 и 4.4.4, а изпращането на данни се случва без дори да инсталира допълнително приложение.

Преди около месец групата от потребители разкри, че папка „Baidu” се е появила в техните устройства без някаква конкретна причина. Тревожното е, че появата на папката се е случила без разрешението на потребителите, а и се оказва невъзможно да се изтрие напълно.

Внимателен поглед върху работата на системата показва, че източникът на „Baidu” е системното приложение на Sony “My Xperia” – папката се създава всеки път при установяване на интернет връзка, а последващите действия са изпращане на пакети за проба (ping) до сървър в Китай.

Разтревожените потребители докладват, че е много вероятно информацията да се докладва към сървър на китайското правителство. Чрез системното приложение и изпратените данни те биха могли да проследят състоянието на устройството по всяко време (когато устройството е свързано с интернет), както и да правят видео или снимки без потребителско разрешение. Още по-притеснителни са възможностите за преглед и промяна на съдържанието на смартфоните, както и отдалечената промяна на настройки.

Можете да проверите дали и вие сте жертва на този злонамерен софтуер като проверите за наличието на папка „Baidu” във вашето устройство.

Стъпките за премахване са следните:

1. Създайте резервни копия на всички важни данни и направете връщане към заводските настройки
2. Включете устройството, отидете на Настройки –> Приложения –> Работещи и спрете приложението „MyXperia”
3. Премахнете папката baidu с помощта на приложение за управление на файлове
4. Отидете в меню Настройки –> За телефона –> Натиснете 7 пъти върху версията на компилацията, за да отключите режима за разработчици
5. Изтеглете и инсталирайте Android SDK на вашия компютър и свържете устройството към него чрез USB кабел
6. Изпълнете командата: adb shell
7. В adb въведете: pm block com.sonymobile.mx.android
8. Излезте от adb
9. Рестартирайте устройството

Имайте предвид, че “Baidu” работи пасивно, не пречи на никаква функционалност на смартфоните. Sony не са коментирали официално причината за появата на шпионския софтуер, но обещаха, че ще премахнат програмата в скоро бъдеще. Очаква се това да се случи през месец януари с официалното разпространение на Android 5.0 Lollipop.