Представете си следната ситуация — ще организирате парти вкъщи и ви трябват мощни говорители с просто устройство. Нещо, което да може да възпроизвежда музика директно от телефона ви, защото за разлика от едно време, вече не пускаме музика от компютъра, за да забавляваме гостите си. Ето къде идва новата аудио система от Sony. Това е GTK-XB60.

XB60 е от по-големите колони в серията EXTRA BASS™. Тежи осем килограма, като по-голям от него е единствено моделът GTK-XB90. Размерите са 264 x 552 x 272 милиметра. Имате на разположение общо четири говорителя — две двуинчови пищялки и два уфера с диаметър 5 инча.

Характеристики

По-важни от всичко обаче са спецификациите на самата система. Те са това, което ще ви каже дали подобна джаджа е за вас. Нека ги разгледаме набързо.

XB60 е безжичен говорител. Той разполага с три възможности за свързване на устройство (в повечето случаи смартфон): Bluetooth, NFC или Wi-Fi сдвояване. Тук е важно да отбележим, че можете да сдвоите до три смартфона, които да контролират музиката. Освен това обаче, можете да включите аудио система и чрез кабел, ако предпочитате класическия начин. Това става с помощта на стандартни кабели тип чинч (RCA). Накрая, ако имате флашка пълна с музика, можете просто да я поставите в единствения USB порт, който се намира върху задния панел на колоната.

Както казахме, Sony GTK-XB60 е безжична система, което значи, че тя работи с акумулаторна батерия. Според официалните спецификации от сайта на Sony, тя издържа до 14 часа работа. Имайте предвид обаче, че XB60 притежава и светлини, които харчат допълнително енергия.

Върху горния панел на говорителя имате на разположение няколко бутона — Power и play-pause от едната страна, както и бутони за увеличаване и намаляване на звука. Освен тях, там се намира и Extra Bass бутона, който е запазената марка на тази серия системи. Около дръжката ще намерите още Stamina (бутон за пестене на енергия, който намалява силата на звука) и Function (за сдвояване с телефон). Най-интересни са обаче бутоните Add и Party Chain. С първия добавяте втори XB60 говорител за стерео възпроизвеждане. Party Chain пък ви позволява да съберете на едно място до 10 колони от същата серия, който да свирят заедно.

Задният панел помества върху себе си чинчовете, още един Party Chain бутон, жак за включване към електрическата мрежа, USB порта, както и вход за микрофон, ако сте фен на караокето.

Производителност

Добре, а сега да видим какво Sony GTK-XB60 предлага от гледна точка на производителност. Ако се сдобиете с тази джаджа определено ще можете да се насладите на любимата си музика в цялата ѝ прелест. Разбира се, основното предназначение на колоната не е да забавлява меломани, които се любуват на всяка една перфектно звучаща нота, докато слушат музика от грамофон вкъщи. Това е безжично парти устройство — включвате говорителя, пускате някоя песен от Spotify през телефона си и тя бива възпроизведена. Просто и ясно.

Идеята на XB60 е да позволи на младите купонджии да се раздават по време на партито и джаджата върши работата си идеално. Достатъчно голяма и мощна е, за да може да озвучи средно по големина помещение. Ако обаче организирате rooftop парти, може би ще ви трябва поне още един XB60 говорител за стерео, по-голям пространствен обхват и не на последно място — по-мощен звук. Е, ако пък купонът е в изоставено хале, няколко броя от по-големия модел XB90 (със сходни характеристики с изключение на мощността) изглеждат като по-добра идея.

Както вече стана въпрос, GTK-XB60 е безжична — не само от гледна точка пускане на музика, но и когато говорим за захранване. Използвайки светлините и средно-силен звук, батерията на XB60 има живот около 5 часа. Нищо не ви пречи, разбира се, да включите колоната в щепсела и да продължите да я ползвате.

От гледна точка на пускането на музика, то също може да стане чрез кабел (или пък чрез пълна с песни USB флашка, както вече казахме). RCA чинчовете позволяват да закачите XB60 за аудио система, а допълнителните изходи (отново RCA тип) дават възможност за създаване на Party Chain и с помощта на кабели. Всички тези варианти работят безпогрешно и можете да ползвате който ви се струва по-удобен в дадената ситуация.

Безжичните възможности на GTK-XB60 го правят идеален говорител за озвучаване на публични събития на открито, където може и да нямате директен достъп до електрическата мрежа.

Ако се чудите за каква музика е подходяща тази система, отговорът е прост и лесен — благодарение на мощните баси, ще се радвате най-много на електронна музика, хип-хоп и подобни. Не че няма да става и за рок, но някак си басът съпътства главно поп, рап и/или електронни парчета.

В заключение можем да кажем, че Sony GTK-XB60 една удобна аудио система с безжични възможности, която е идеална за модерния музикален фен. Ако имате нужда от мощен, но и безжичен спикър, който да може да възпроизвежда музика директно от смартфона ви, то новите модели от серията EXTRA BASS™ са за вас.