Слънцето може да бъде много коварно по отношение на електронните ни устройства

Екип от учени предупреждава, че ако Слънцето отприщи мощен тип буря, наречена коронално изхвърляне на маса в посока на Земята, това напълно би унищожило цялата ни електронна инфраструктура. За съжаление не е в нашите способности да предотвратим подобно явление. Изследователите обаче се стремят да разработят надеждни начини за предупреждение и известяване на катаклизмите.

Преследване на бурята

За да предскажат тези бури, учените трябва да разберат как всъщност работят и взаимодействат с магнитното поле на Земята. Те предупреждават, че последните могат да бъдат ужасни. Когато Земята е била взривена от подобно изхвърляне на маса през 1859 г., бурята е разрушила телеграфните мрежи на Северна Америка и Европа. Ако същото се случи днес, това вероятно ще причини трилиони долари щети на нашата електроника и сателити. Ще изключи интернетът, радиото и други комуникационни мрежи.

Имаме ли варианти за превенция

И най –елементарното космическото прогнозиране може да ни даде известно време за подготовка. Ако претърпим подобни поражения, ще ни отнеме десетилетие да възстановим щетите. Технологично развитото ни общество трябва да приеме това сериозно и да изучава екстремните космически атмосферни явления. Разбирането на тънкостите и взаимодействията между Слънцето и Земята може да ни донесе много ползи.

Да се поучим от природата

Изследователите установиха, че китовете успяват да засекат подобни отклонения. Доказали са, че има 4,3-кратно увеличение на вероятността умните плаващи да засичат отклонения в дните, когато има висок шум породен слънчеви бури в сравнение с нисък такъв. Това предполага, че магнитният им рецептор или способността им да усещат бурите в района може да е водещо. Не е изключено да се наблюдават и неточности. Но учените все още не могат да потвърдят със сигурност дали китовете имат магнитно рецепторно чувство или не. Все пак последните са дали отправна точка за подобни изследвания.

Известно е, че магнитните бури причиняват и други проблеми за животните, несвързани с навигацията. Необходима е още работа, за да се определи дали природните явления засягат ориентацията на китовете или имат някакъв друг ефект. Една от следващите стъпки на екипа е да изследва подробно поведението, което се наблюдава и при други мигриращи видове в други части на света. Там магнитното поле може да не се открива толкова лесно.