Тази сутрин електрическият самолет Solar Impulse 2 потегли на околосветско пътешествие от Абу Даби. Ако бъде успешна, това ще бъде първата обиколка около света със самолет без гориво.

Виж още: Големият град: За да си успешен, ти трябват 95% работа и 5% талант

Solar Impulse 2 е втората разработка на компанията, зад която стоят основателите й Бертран Пикар и Андре Боршберг. С първия самолет от серията двамата направиха първия полет над Северна Америка преди няколко години, като сега отново са на борда, опитвайки се да обиколят света. Solar Impulse 2 е оборудван с общо 17 248 слънчеви панели и батерии, които опасват крилата му с размах 72 метра. По този начин самолетът може да лети и през нощта.

Интересен е начинът, по който пътуването е разделено на части – двамата пилоти ще се сменят на всеки от общо дванадесетте полета, които ще отнемат общо около 500 часа. Обиколката ще бъде в северното полукълбо, като последната спирка отново е Абу Даби, където се очаква Solar Impulse 2 да кацне някъде през юли (пътуването се увеличава драстично с кацанията, излитанията и почивките). По този начин Пикар и Боршберг ще са летели има-няма 35 000 километра, доказвайти още едно нещо, което може да бъде постигнато от човек.

Пътуването ще премине през Индия, Китай, САЩ и Южна Европа, където самолетът ще каца за почивка. Със скорост от 50 до 100 километра в час, пилотите ще има да си летят доста, като прекосяването на Тихия и Атлантическия океани ще отнеме най-много време – по около 5 дни всеки, с обща дължина на пътя 8500 километра.

В Wikipedia може да следите данните за изминат път, спирки и други детайли, а в сайта на Solar Impulse пък има пълна информация, плюс живо излъчване на излитанията и кацанията.