уикенда

Добре дошли в седмичния обзор на Smart News!

Най-важните и интересни новости от света на технологиите, културата и обществото, които не трябва да пропускате, сме подбрали в нашия обзор на изминалата седмица. Всеки уикенд ние подбираме топ статиите, с които може да запълните свободното си време през почивните дни. Сега е моментът да наваксате, ако не сте прочели някоя от тези.

 

ТЕХНОЛОГИИ

 

Ревю на Samsung Galaxy Alpha

Честно, вече бях загубил всякаква надежда, че Samsung някога ще направят метален телефон, който да си заслужава. Лично за мен всичко след Galaxy S2 насам ставаше все по-зле от гледна точка на визия и виждайки колко много хора са недоволни от това, просто не разбирах защо корейците не правят тази крачка.Все пак трябва да се отговаря на исканията на потребителите, но Samsung не го правеха.Вярно е, и техните телефони имаха своите предимства – като ниското тегло или по-малката възможност телефонът ти да стане на сол, ако го изпуснеш, но това едва ли е най-важното. В днешно време хората искат телефонът да е красив. Все пак това си е като част от нас през последните години и макар да е функционален, той трябва и да е красив. Е, мисля, че мога спокойно да кажа, че такъв телефон вече имаме в лицето на Samsung Galaxy Alpha.

 


Как се отказах от Android и преминах на Windows Phone!

Никога няма да забравя Symbian, както и Maemo! Nokia въведе нови стандарти в технологиите, които ползваме, именно с тези две операционни системи. Symbian ни показа, че един телефон може да бъде и компютър, макар и с по-малките си размери. Революцията, която направи тази операционна система е – или поне си мисля, че е – основоположник  на това, което Apple и Google усъвършенстваха в днешни дни. Maemo е система, която Nokia разви в своята „N“ серия, като стремежът им бе да постигнат нещо, което да прокара път на по-големи устройства, които не сме и подозирали, че след малко повече от половин десетилетие ще са нещо напълно нормално.

 


 

Как изглежда днес пейзажът, станал най-популярен в света благодарение на Windows?

windows-desktop-backroundПозната ли ви е тази снимка? Сигурно поне 90 % от вас ще отговорят положително – казват, че този пейзаж, придобил известност благодарение на Windows, се е превърнал в най-популярния в света. И е напълно възможно да е така, като имаме предвид колко масово наложен беше Windows XP.

 

 

 

 

 


 

Знаехте ли за този „easter egg“ в Samsung Galaxy смартфоните?

Samsung-Galaxy-S5-product-picСекретните менюта отдавна съществуват в компютърния софтуер, а и не само. Наречени са easter eggs и се появяват, когато се въведат специфични команди, например при Android, когато докоснете 3 пъти версията на фърмуерa, се показва скрит екран.

 

 

 

 

 


 

Тим Кук: „Горд съм, че съм гей!“

tim-cook-apple-ceoВ своя статия за Bloomberg Businessweek днес Тим Кук  за първи път говори открито за сексуалната си ориентация. „Нека да е ясно: Горд съм да съм гей, и считам, че това е сред най-великите дарове, които Бог ми е дал.“

 

 

 

 

 


 

Анди Рубин, един от основателите на Android, напуска Google

Andy-RubinАнди Рубин, който е един от съоснователите на Android, обяви, че напуска Google. След близо десетилетие работа в компанията, Рубин реши, че е време да поеме пътя към нови предизвикателства и явно ще се заеме със създаването на инкубатор за хардуерни стартъп проекти.

 

 

 

 

 


 

Xiaomi не си поплюва – вече е третият най-голям производител на смартфони в света

xiaomi„Китайският Apple” – така наричат мнозина Xiaomi. Сравнение, което звучи повече от ласкаво за компания, която се появи на смартфона пазара едва преди три години. Според последните проучвания обаче китайците не само че нямат нужда да бъдат сравнявани с който и да е друг …

 

 

 

 

 


 

Sony Xperia устройства изпращат тайно данни до сървъри в Китай

Sony-Xperia-Z2-Cover-reviewАко сте притежател на Sony Xperia смартфон, тогава задължително обърнете сериозно внимание на тази новина! Много потребители на устройства от японския гигант са забелязали, че системно приложение изпраща данни до сървъри в Китай без тяхно знание и разрешение.

 

 

 

 

 


 

Историята на Apple в една снимка

Pop-Chart-Lab-Apple-history-picPop Chart Lab направи страхотен постер, който представя цялата продуктова история на Apple от самото начало. Графиката проследява целия път на компанията обратно чак до 1976 година, когато Apple направи Apple I, и включва всичко, произведено от компанията, до ден-днешен.

 

 

 

 

 


 

Оppo R5: смартфонът, който е прекалено тънък за жак за слушалки

oppo-r5-2Заедно с представянето на Oppo N3 на пазара, китайският производител показа официално и R5 – телефон с дебелина само 4.85 мм, която го изкачи директно на първа позиция в категорията за най-тънък смартфон в света.

 

 

 

 

 


 

iPhone 6 и 6 Plus нанасят тежък удар на Galaxy Note 4 в родината му

Apple-iPhone-6-and-iPhone-6-Plus-official-picture-27Истерията по iPhone 6 и по-големия му брат iPhone 6 Plus не подминава нито една държава, в която са пуснати, затова няма защо да се изненадваме, че новите смартфони на Apple предизвикват голям интерес и в Южна Корея, където ще се продават от 31 октомври.

 

 

 

 

КУЛТУРА

 

Какво предстои във филмовата вселена на Marvel

Marvel Studios Fan Event

Има много слухове, забулващи предстоящите филми на Marvel Studios в непрогледна мъгла, но все пък нещичко знаем, че да си направим представа какво да очакваме за в бъдеще. Продължението на Отмъстителите, озаглавено Avengers: Age of Ultron е огласено за премиера на 1 май 2015 година и всички очакваме да разцепи бокс офиса, както направи и предшественикът му (с печалби от около милиард и половина долара).

 


 

Черната дупка във филма Interstellar

interstellar-black-holeДобре, в предната статия за Interstellar излъгах, че ще си говорим за този филм за последно преди да излезе. Днес ще ви запозная с науката зад филма, благодарение на едно специално видео от Wired. Режисьорът Кристофър Нолан …

 

 

 

 

 


 

Учени карат стволови клетки да се борят с рак

brain-tumorДнес имаме добри новини и от сферата на науката и медицината. Всички знаем колко ефективни са стволовите клетки при борба с различни болести, главно в областта на вътрешните органи. Разбираме обаче, че има начин да ги накараме да се борят с рака и това вече е направено при тестове.

 

 

 

 

 


 

Кой може да вдигне чука на Тор

Iron-Man-Thor-MjolnirПреди няколко дни Marvel пусна официално първия трейлър на Avengers: Age of Ultron, който ни разкри някои доста интересни сцени от бъдещия супер екшън, който ще излезе на големия екран през май 2015. Днес обаче имаме нов трейлър, който включва малко предистория на първия.

 

 

 

 

 


 

Учени изобретиха бира, която не води до махмурлук

beer-jpegНе очаквахте да чуете това днес, нали? Петък, краят на работната седмица, вечерта преди уикенда наближава – какъв по-подходящ момент да ви запозная с последното откритие на учените в сферата на алкохолните напитки: бира, след напиването с която няма да имате махмурлук. Гарантирано.

 

 

 

 

 

ГЛЕДАЙ ТОВА ВИДЕО

 

 

ПОЗДРАВ