Добре дошли в седмичния обзор на Smart News!

Най-важните и интересни новости от света на технологиите, културата и обществото, които не трябва да пропускате, сме подбрали в нашия обзор на изминалата седмица. Всеки уикенд ние подбираме топ статиите, с които може да запълните свободното си време през почивните дни. Сега е моментът да наваксате, ако не сте прочели някоя от тези.

 

ТЕХНОЛОГИИ

 

Ревю на Toshiba Camileo X-Sports – защото „Екшън“ е второто ми име

Toshiba-Camileo-X-Sports-Picture

Това е един от най-интересните, времеотнемащи, но и забавни проекти, по които съм работил. Наистина, когато идеята за това видео се породи в мен, не осъзнавах, че реализацията ще е много по-различна от това, което съм правил заедно с Ники до този момент. Гледал съм много клипове за различни екстремни спортове и винаги съм знаел, че не се правят толкова лесно.
 

 


 

Ревю на Sony A6000

Sony-A6000-reviewВсички обичат фотографията, в това спор няма. Всеки иска да може да прави добри снимки, без да има особени познания по фотография. Както и преди съм казвал, темпото, с което се развиват технологиите във фотографията, е доста бързо. Пример за това са всички компактни фотоапарати със сменяема оптика, които те карат да си зададеш въпроса „Как са събрали всичко това в това?“.
 


 

iPhone 5 се запали в самолет, предизвика паника и евакуация

iPhone-5S-PictureКолкото и незаменими да са мобилните ни устройства, колкото и да си ги обичаме, все пак трябва да сме нащрек – те могат да бъдат и доста опасни. Наскоро ви разказахме за случай, при който Samsung се стопи под възглавницата на спящо момиче в САЩ, а преди броени дни друг инцидент, този път с iPhone 5, предизвика паника в самолет (поредното доказателство, че името на производителя не е гаранция: случаи на пламване са регистрирани с модели на различни компании).

 

 

 

 


 

Какви лаптопи се търсят от българите

Toshiba-Satellite-Z30-Crash-Test-4Да си купиш лаптоп не винаги е най-лесното нещо, което можеш да направиш. Разбира се, ако си тръгнал с идеята просто да имаш някаква джаджа, с която да си ровиш в интернет, вероятно най-големият ти проблем ще е цената. Така бях и аз преди няколко години, когато нямах никакво желание за мощен лаптоп, а просто за устройство, с което да си гледам филмчета и да си чатя в Skype. При влизането в магазина се оказа, че тези две мои изисквания ме хвърлят в океан от възможности и всяко …


 

Нови видеа демонстрират Sharp Aquos Crystal

sharp-aquos-crystalНовият смартфон на японската компания определено е инженерно постижение, макар и повечето му технически характеристики да не се кой знае какво. Sharp прекрачват границата на това какво е възможно в света на високите технологии и ако Aquos Crystal бъде успешен във финансово отношение, можем да сме сигурни, че гледаме бъдещето на мобилните телефони.

 

 

 

 


 

Програма предсказва хакерски атаки преди да се случат

penetration-testingИзследователи от американския университет Carnegie Mellon са разработили програма за предсказване на хакерски атаки върху уеб сайтове. Методологията бе оповестена в презентация, която разкрива как точно действа инструментът.

 

 

 

 


 

Toshiba иска #Да #сме #Eco

Toshiba-Satellite-P50-Eco-UtilityПочти всички лаптопи на пазара имат заложени в себе си Eco mode. Иначе казано – програма, която спестява електричество за сметка на по-ниска производителност или спиране на някои функции. От личен опит мога да заявя, че не са много добри. Дори има единици, които не вършат никаква работа. Една програма обаче промени мнението ми!

 

 

 

 


 

Samsung ще плати милиони заради подвеждане на американското правителство

samsung-courtКакво се случва, ако подведеш правителството на САЩ къде са произведени продуктите, които му продаваш? Заплашен си от съд със сериозни последици и затова се налага да постигнеш споразумение, което ще ти струва милиони. Точно това изпитва на гърба си в момента американският клон на Samsung.

 

 

 

 


 

HTC стават все по-буквални с „One (M8) for Windows“

HTC One (M8) for WindowsВиждали сме какви ли не имена, но името на новия смартфон на HTC определено е интересно. HTC One (M8) for Windows е пълното наименование на новото устройство от тайванската компания, като на практика смартфонът е идентичен с представения по-рано тази година One (M8), с тази разлика, че вместо Android използва Windows Phone.

 

 

 

 


 

Том Ханкс пусна собствено приложение за iPad

hanx-writer-appСветовноизвестният холивудски актьор Том Ханкс пусна свое собствено приложение за Apple iPad. Приложението, което се казва Hanx Writer, имитира стила на традиционната пишеща машина. Hanx Writer е безплатно приложение за писане на документи, което би се харесало на хипстъри и всички …

 

 

 

 

КУЛТУРА

 

Всички сцени със смърт от филмите на Куентин Тарантино

Quentin-TarantinoКуентин Тарантино е много интересен режисьор. Не ми е любимец, но е интересен. Днес ще видим клип, съдържащ всички сцени с убийства от неговите филми (много са). Кои са филмите? Всички, на които Тарантино е режисьор. Искате списък? Не е дълъг, заповядайте:

 

 

 

 


Какво щеше да бъде, ако Майкъл Бей режисира „В небето“?

Pixar-Up-Michael-BayВече веднъж коментирахме филмите на „обичания“ от всички режисьор Майкъл Бей. За да заплени публиката, той разчита на прекомерно количество експлозии, странни кадри и интересни движения на камерата. Тези неща обаче са втръснали на хората – всеки ги използва и това кара критиците да поглеждат изпод вежди всеки филм от този род, не само на господин Майкъл Бей.

 

 

 

 


 

Учени разбиват криптографски ключове чрез докосване

cryptography1Учени разработиха начин за разбиване на криптографски ключове при компютри чрез докосване. Изненадващото откритие беше представено в студия, озаглавена „Махни си ръцете от моя лаптоп!“, публикувана от изследователите от Университета в Тел Авив. Използваната техника е всъщност много проста: чрез физически достъп до лаптоп се измерва електрическия потенциал.
 


 

Как работи квантовата механика

Quantum-MechanicsКвантовата механика е фундаментална физична теория, раздел от теоретичната физика, описващ поведението на елементарните частици и физичните явления, съпоставими по големина с константата на Планк. Ако нищо не разбрахте досега, явно трябва да изгледате това уникално видео, което разкрива тайните на квантовата механика.

 

 

 

ГЛЕДАЙ ТОВА ВИДЕО


ПОЗДРАВ