Биоинженерите са разработили сладолед в лабораторията

Всички разбрахме за лабораторно отглеждано месо. Сега има и лабораторен сладолед.

Перфектно бъдеще

Лятото е тук и както всички знаем, това означава едно: увеличена консумация на вкусен сладолед. Перфектният начин за сладко охлаждане.

Но какво ще кажете той да е произведен в лаборатория?!

Да, изработен е лабораторен сладолед. Той е направен от суроватъчен протеин, произведен от генетично модифицирани дрожди, а не от крави. Всъщност нито една крава не е необходима за създаването на тази нова вкусотия.

Kулминацията на петгодишната работа в биотехнологичния център Bay Bay

Основателите са млади вегетариански биоинженери. Те са искали да създадат продукт, който да не се различава от истинските млечни лакомства, като целта е да се намалят страданията на животните. Това от своя страна ни отдалечава от фабричното земеделие и помага в борбата с глобалното затопляне. Новият метод намалява броя на произвеждащите метан говеда и ограничава необходимостта от земя, нужна за паша.

Изследователите имат опит в медицината, където лекарствата се правят основно, чрез ферментация. Те са решили да приложат същата технология, която съществува от половин век, за да се създаде най-търсеният и качествен протеин в света.

Изобретателите твърдят, че производството на суроватка използва 98% по-малко вода и 65% по-малко енергия, отколкото традиционните средства за получаването на протеини.

Слоделедени изкушения

Вече има много сладоледи без млечни продукти. Те са направени от всичко – от овес и бадеми до нахут. Но не са така вкусни и кремообразни, както традиционния сладолед.

Според някои, които вече са имали щастието да тестват сладоледа на Perfect Day, той има страхотен истински вкус. Това е така, защото учените са го създали с помощта на суроватка и казеин, същите протеини, които придават на млякото уникална текстура и вкус – просто са използвали генно инженерство, за да ги произведат.

Това не се различава особено от методологията залегнала при лабораторно отглежданото месо, което включва вземане на няколко стартерни клетки от истинско животно, поставянето им в среда на растеж и възпроизвеждането им в лабораторията. Това, което се получава е автентична животинска тъкан, с тази разлика, че не е нужно да се убива животно, за да я получите.

Учените посочват, че техният метод за приготвяне на хранителни и вкусни протеини може да се прилага навсякъде, особено в региони, където суровият климат затруднява производството на млечни продукти. Иновативният подход на производство, осигурява екологично устойчиви и достъпни протеини за недохранените популации

Привличане на съмишленици

Засега компанията се фокусира върху това да се превърне в доставчик на протеини без използването на животни за големите производители на храни. Надеждата е, че ще това ще ускори въвеждането на съставката на основния пазар.

Perfect Day се стреми да си партнира с големи производители, но някои от крупните играчи не споделят вегетарианските подбуди. Те разполагат с основния пакет, който може да помогне на стартиращ бизнес, като Perfect Day да се увеличи и да проникне на пазара по-бързо.