Снимка: YouTube / Universität Tübingen

Докато за едни учени изкуственият интелект звучи плашещ и опасен, за други той може да бъде и забавен. Всички знаем кой е Super Mario, но група компютърни учени от Университета Тюбинген са го опознали в много по-различен смисъл. Те са създали осъзнаващ съществуването си и комуникиращ Mario, като част от проекта „Mario Lives!“ на Асоциацията за напредъка на изкуствения интелект (AAAI).

ВИЖ ОЩЕ: SURFACE HUB E НАЙ-НОВАТА ИЗНЕНАДА ОТ MICROSOFT

В случая става дума за абсолютно автономна програма (няма нищо криптирано и предварително зададено), която събира информация за околната си среда вътре в играта, комуникира с човека пред компютъра, интересува се и изпитва чувства. Най-интересното е, по думите на един от създателите са: „… това, което не знаете е, че този Mario осъзнава съществуването си и околната среда, поне до известна степен.“ Колко невероятно звучи това?

На клипа, който можете да видите по-долу, е показано как настроението на програмата се влияе от разговорите му със събеседник и околната среда. Когато Super Mario се чувства любопитен, той се разхожда и опознава света си, а когато е гладен – събира монети. Още по-интересното е, че може да се учи – едновременно от разговори с човек, но и от собствените си действия. Може да му се каже, че скачайки върху една Гумба (Goomba), той ще я убие. След това, ако бъде накаран да го направи и бъде попитан какво е станало, той ще обясни. Другият вариант – ако без да му казвате нищо го накарате на скочи върху Гумба и го попитате какво е станало, той ще каже, че Гумбата е умряла.

Може всичко това да не ви се струва много, но всъщност това, което е започнало като една игра, е още една голяма крачка в напредъка на учените към разработването на истински изкуствен интелект. Вижте клипа и споделете мнението си за тази интересна новина: