Ако сте шофьор, знаете колко неудобно е, когато ви се наложи на двулентов път да изпреварите камион. Камионите са големи машини и закриват цялата ви видимост за пътя напред, пречейки ви да разберете безопасно ли е да изпреварите във всеки един момент. Е, Samsung са e заелa да предотврати инцидентите при този тип маневра с нещо, наречено Safety Truck.

Чисто и просто Safety Truck е система, която се монтира върху тировете и позволява на шофьора зад някой тир “да вижда през него”, имайки поглед върху движението по-напред. За да се осъществи това, камера на предницата на камиона предава видео на панел от четири дисплея, монтирани върху задната част на голямото возило. По-подробно самите Samsung обясняват принципите на идеята в блог пост. Според тях системата работи и ще спаси много животи по пътя, стига да бъде имплементирана.

Kомпания в момента води преговори с нужните държавни инстанции, които отговарят за движението по пътищата, все пак трябва да бъдат одобрени някои по-особени разрешителни, за да може такъв тип превозно средство да се движи по улиците и шосетата.

По-сериозният въпрос стои не при правилника, а по-скоро при цената. Ако камионите със Samsung Safety Truck система станат масови, първоначалнaта им цена ще се повиши. Самата камера не е проблем, но четирите дисплея са – те са големи и паричната им стойност, както и монтирането, ще струват доста.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS