Преди няколко месеца слушахме за новите Chromebook машини от Samsung. Ето че дойде денят на тяхната официална премиера. Тя се случи по време на CES вчера и всъщност присъстващите видяха не едно, а цели две устройства.

Имената на джаджите са Chromebook Plus и Chromebook Pro, като основната разлика между двата е процесорът. Докато Plus е снабден с мобилен процесор, Chromebook Pro притежава голям и мощен компютърен такъв от Intel. Освен това и двата притежават 12.3-инчови дисплеи, 4GB RAM, 32GB вградена памет и слотове за microSD карти. И двата лаптопа тежат малко над килограм — 1133 грама. Батериите пък трябва да издържат около 8 часа между зарежданията си.

samsung-chromebook-pro-plus-2_resized

Както можете да се досетите, Samsung Chromebook Pro и Chromebook Plus са малко по-висок клас от обикновените Chromebook лаптопи. Освен всичко останало, те притежават възможността да се обръщат на 360 градуса благодарение на специалните панти, така че да могат да бъдат използвани като таблети. Тъчскийнът пък, заедно с S Pen като този при Galaxy Note 5, помагат за още по-удобно мобилно преживяване.

Вече почти всички Chromebook лаптопи поддържат милионите мобилни приложения от Google Play Store и този клас устройства се превръщат в нещо различно. Освен да свършите работата си на тях, вече можете да се насладите и на любимите си мобилни забавления, което ги прави една идея по-функционални от преди.

Samsung пуска Chromebook Plus още през февруари на цена от 449 долара. Chromebook Pro ще излезе малко по-късно през пролетта, като неговата цена още не е ясна. Личи си, че с тази серия лаптопи корейците заедно с Google искат да отговорят на Apple и Microsoft с техните iPad Pro и Surface Book модели. Дали обаче джаджите на Samsung ще свършат работа, още е рано да разберем.

samsung-chromebook-pro-plus-3_resized