Ето и една малко по-различна новина, за един по-различен продукт. Не можем да го наречем джаджа, нито устройство, но Luci вече променя живота на много хора в развиващите се страни и беше показано точно на CES 2015.

ВИЖ ОЩЕ: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОЕКТЪТ ЗА ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ SEER

Всички помним ужасното земетресение, което срина Хаити до основи и остави безброй хора без покрив над главите им. Точно това е вдъхновило Жак-Филип Пиверже, съосновател на компанията MPOWERD да създаде лампа, работеща на слънчева енергия. Това не е нищо ново, но останете с мен и ще разберете за какво иде реч.

Три четвърти от населението на Западна Африка живее без електричество. За тези, които не могат да си позволят керосин, денят приключва в момента в който слънцето залезе. За тези, които спестяват последните си пари за изкопаеми горива пък остава това, че за да могат да вършат работата си, се тровят с пушеците. Според Световната здравна организация над 4 милиона души на година умират от натравяния, причинени от горенето на твърдо гориво. Е, каква е алтернативата? Доскоро нямаше такава, но Пиверже и неговият колега Джон Салзингър имат идея – защо да не създадат лампа на соларни батерии, която обаче, за разлика от другите такива лампи, да е евтина за изработка, лека и нечуплива. Точно така се ражда Luci – надуваема лампа, която за първи път събира на едно място батерии, соларен панел и LED светлини по начин, който да е осъществим и финансово смислен.

luci-lantern-mpowerd

Характеристиките на Luci са доста интересни – зарежда се само около 6 часа, след което свети до 12, осветявайки пространство около 3-4 квадратни метра. Когато я сгънете, може да се побере в джоба ви. Идеята на двамата партньори е дошла след няколко поредни посещения в Хаити, където хората са без домове, децата без родители, а страната и без това има слаба електрическа инфраструктура (едва четвърт от десетте милиона жители имат достъп до електричество). Двойка бизнесмени се обръща към Майк Мюелман, който да проектира соларна лампа, която да е удобна във всякакви ситуации. От това партньорство Luci вече е с нова идея – тя вече се продава в много магазини по цял свят (в над 70 държави), както в големите страни, така и в развиващата се част от света. Цената й е около 15 долара, като използването й от хора в Африка се изплаща за шест месеца, вместо купуването на керосин.

Но защо ще се продава в цял свят? Печалбите от продажбата на лампата дават възможност на MPOWERD да снабди нуждаещите се страни с нея. Ако вие си закупите тази лампа (в големите магазини за къмпинг оборудване), магазинът ви дава предложение – купете още няколко такива с намаление и те ще ги разпратят на места в нужда. И така всички работят за това светът малко по малко да се превърне в едно по-добро място.