samsung

В последните два дни мрежата буквално гърми от оплаквания от потребители. Това се случва заради новата политика на Samsung, която ограничава използването на устройства на компанията извън региона, от който са закупени. Изглежда политиката се налага за всички смарт устройства, закупени и произведени след юли 2013.

 Ето как започва всичко – няколко собственика на Galaxy Note 3 забелязали интересен стикер на кутията на фаблета. На него пише региона, в който може да се използва устройството. Интересното е, че този стикер се появява за първи път на устройство като Note 3, което е таргетирано предимно към бизнесмените, пътуващи постоянно.

Samsung-lock

Samsung Германия потвърди официално, че политиката е реална и ще се прилага за всички нови Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini и Note 3, произведени след края на месец юли. Самите ограничителни региони са големи, но все пак проблемът за пътуващите потребители остава. Samsung не предлага вариант за заобикаляне на ограниченията. Единствената „опция“ в момента, е телефонът никога да не се активира със SIM карта от региона, в който е закупен, а да се активира директно в друг след отключване от сервиз на Samsung.

Хакерите от XDA не са оптимистично настроени. Те пишат във форума, че новото „заключване“ няма нищо общо с хакването на заключени телефони към оператор. Засега решение на проблема не съществува.

Източници: XDA-DevelopersSamsung Germany чрез AndroidPolice