Снимка: ESA / Rosetta / Philae / CIVA / снимка от камерата CIVA на апарата Philae след кацането

По-рано ви запознахме с кометата 67P/Churyumov–Gerasimenko и мисията Rosetta космическата сонда, която в продължение на десет години пътуваше от Земята, за да може най-накрая, през лятото на 2014 година, да се срещне с космическото тяло. Вчера беше съдбовен ден за тази мисия на Европейската космическа агенция (ESA) – станахме свидетели на първото кацане на апарат върху комета.

ВИЖ ОЩЕ: Защо никой не може да вдигне чука на Тор

Както казах, сондата срещна 67P през късното лято на тази година (6 август) и от тогава беше в орбита около кометата. Известно време беше необходимо за изследвания, снимки и коригиране на орбитата, за да може най-накрая вчера, на 12 ноември, апаратът Philae да опита скачване с огромното парче скала. Никой не знаеше дали това ще бъде успешно, но всички стискаха палци. Събитието се предаваше на живо по канала на ESA в Livestream.com (репортажи на живо все още има) и по този начин цял свят можеше да наблюдава написването на историята.

Интересен е и подходът за скачването с кометата Churyumov–Gerasimenko. Philae използва харпуни, за да се захване за скалите, като докато това стане, сгъстен въздух под налягане го е държал плътно залепен за кометата. Все пак, при липсата на силна гравитация, ако това приспособление го нямаше, апаратът просто щеше да изпадне и да остане да се рее из космоса. В крайна сметка се оказа, че при първото кацане (общо са били три, просто апаратът се е отблъснал два пъти от повърхността), харпуните не са се задействали. В момента още се разследва причината.

Google също почетоха първото контролирано кацане върху комета, направено от човечеството. Това, разбира се, стана с подобаващ doodle.

Очевидно успешното кацане на Philae зарадва всички, най-вече трудещите се неуморно учени от Европейската космическа агенция. Тъй като това е първи по рода си опит да се направи подобно нещо, денят ще влезне в историята, а с него и всички, които са част от проекта. По-долу можете да видите кратко видео, което показва анимация с това какво точно е представлявало кацането. След него е и една интересна картинка в gif формат, на която попаднах случайно. Тя представя кацането на Philae по един хумористичен начин.

Преди това, обаче, вижте профила на ESA във Flickr, където можете да разгледате едно голямо количество снимки на 67P, направени от камерата на Rosetta.

Снимка: xkcd / Randall Munroe