viticulture 14
Картата в процес на игра.

Различните семена носят различни стойности грозде, следователно има такива, които са доста по-ценни от останалите. Те обаче имат и доста повече изисквания – за някои трябва да имате съоръжения за напояване например. След като се сдобиете със семе, трябва да го посадите през лятото. На таблото си всеки от играчите разполага с три ниви, които могат да комбинират сортове до определена стойност.

Ако имате посадено грозде, можете да го наберете, като изпратите работниците си на съответната локация през зимата. С това обаче работата ви не свършва. Реколтата ви отива в коритата за мачкане, където трябва да се настъпва здравата от знойни девойки (или от хорхетата ви). Важно е да знаете, че по високите класове грозде дават по-хубава реколта, която може да се превърне в по-скъпо вино.

Stonemaier Games ще ви изумят с вниманиетo си към детайлите!

Ако решите да не превръщате плодовете си в алкохол, можете да ги оставите да ферментират до другата година, което увеличава качеството им. Същото става и с бутилките в избата ви – отлежаването им се отразява добре. Освен много тематична, тази механика на Viticulture предполага към доста стратегически избори – ако разполагате с време, не е нужно да отглеждате скъпи сортове грозде, защото във Viticulture с времето дори и Мераклийското/Мечата кръв се превръща в скъпо вино!

viticulture 11
Стъклените маркери са ми любими!

В тази връзка много ми харесва един от компонентите на Viticulture, които пропуснах в началото. Гроздето в коритата за мачкане и бутилките в избата ви се отмерват с малки стъклени мъниста, които увеличават числото, на което са поставени. Макар да не е невиждана, тази идея придава доста стил на таблата ви, а освен всичко друго е и доста функционална.

След всичко това едва ли ще се изненадате ако ви кажа, че Viticulture ще ви изуми с вниманието си към детайлите и разнообразието си. Без съмнение това е основен коз на играта – Stonemaier Games са известни с перфекционизма си. Така например, при създаването на бутилките си вино можете да изберете да смесите определени части бяло и червено грозде, за да направите розе или шампанско.

viticulture 5
Малките карти са с разбираеми символи и хубави картинки.

Макар да има няколко начина да се сдобиете с точки за победа, основният начин да сторите това са поръчките. Лилавите карти във Viticulture представляват искания за определени като качество и количество вина, които се изпълняват през зимата. Освен че ви носят точки, те ви дават и стабилен приход от пари всяка година – репутацията ви носи допълнителни ползи.

Както споменах, основната силна страна на Viticulture е разнообразието. За това спомагат и картите с посетители, които се разделят на летни и зимни, като най-съществената им разлика е именно това, че едните можете да поканите през лятото, а другите през зимата. Всяка от картите е уникална и ви предоставя доста интересни ефекти, които могат съществено да променят стратегиите ви.

Разбира се, при преиграванията ми забелязах няколко негативни страни на Viticulture. На първо място колкото и добре да е реализирана темата, тя няма да допадне на всички. Производството на вино далеч не е най-завладяващата дейност, която да ви откъсне от фентъзи приключенията например, но от друга страна на мен ми се стори свежа, именно защото е различна.

По-големият проблем на Viticulture обаче, е фактът, че играта може да мине за класическа в жанра с поставяне на работници. Това не е изначално лошо, но не трябва да очаквате от Viticulture революционни механики и иновации – както казах, играта залага на темата повече от механиките. От друга страна това пък означава, че ако сте пробвали други заглавия с работници, то ще навлезете в правилата доста бързо.

Viticulture може да не е най-иновативната игра, но е много добра в това, което прави, а именно – да взима вече наложили се механики и да ги изпипва до съвършенство. Ако харесвате жанра с поставяне на работници, то Viticulture е игра, която задължително трябва да пробвате – въпреки че със сигурност няма да ви изненада, тя ще ви покаже най-доброто от жанра!

Дали ще ми хареса?

bg_icon 1Семейни играчи – Може би

Макар и не най-леката откъм правила игра, Viticulture донякъде е подходяща за семейна обстановка.


bg_icon 2Социални играчи – Не

Ако има нещо, в което worked placement жанра се проваля, то това е грабването на вниманието на социалните играчи и Viticulture не прави изключение.


bg_icon 3Стратегически играчи – Да

Играта определено ще допадне най-вече на играчите от тази категория, защото изисква много планиране и стратегия.


bg_icon 4Casual играчи – Едва ли

Viticulture може да продължи доста дълго с повече играчи, а правилата не помагат за спечелването на тази група.


bg_icon 5Hardcore играчи – Може би

Въпреки че възможността да блокирате останалите играчи е ограничена, играта остава доста състезателна.