„Тик-так, тик-так“ – часовникът неумолимо си върви, а вие продължавате да мислите кой е правилният ход. Накрая се предавате, натискате таймера и предавате щафетата на противника, за да можете да съберете мислите си. Няколко минути по-късно всичко е приключило, адреналинът е на макс, мозъкът ви е изтощен, но… искате реванш! Накратко така може да се обясни Time Arena – едно страхотно филър заглавие от BLAM!.

Кутията е солидна за филър игра.
Тик-так, скоро ще си в битка пак!

Кутията, в която пристига играта изглежда доста внушителна за филър, но това не трябва да ви плаши. Вътре ще намерите картонени фигурки за бойците (по три от цвят), които са достатъчно големи и стабилни, за да изкарат много часове напечени битки. Освен това за всеки цвят имате по два пясъчни часовника с различно време според цвета. Ще се научите да мразите тези таймери с времето, независимо дали използвате физическите или тези в приложението. Също така е добре да изкарате от кутията и индикиращите маркери за всеки от двата отбора, маркерите за заряд, заровете, кристалите на тотема и порталите, през които призовавате бойците си на полето. Последно… „dramatic drum roll“ …бойното поле! То не е шедьовър на изкуството и едва ли ще искате да си го рамкирате и окачите в дневната, но за целите на играта е повече от перфектно. Като за начало – бордът е двоен (бонус точки!), сгъва се на четири, което го прави компактен и е достатъчно голям за да можете свободно да местите фигурките по него и да не се чудите на кое точно квадратче сте стъпили.

Готови за битка,

Подредбата на Time Arena е доста бърза – слагате борда на масата и до него нареждате порталите с бойците в показания в правилата ред. Слагате маркерите за заряд и кристалите на тотема на съответните им места и битката може да започне. А, щях да забравя – приложението! За щастие то е налично както за мобилни устройства, така и за компютър, а освен това е и доста приятно за ползване. В него ще намерите налични както таймери за всеки боец, така и за всеки играч.

Тотемът, все още недокоснат.

Ще дам още бонус точки на създателите за това, че са оставили опонентите сами да си преценят кой ще е първи, вместо да измислят някаква малоумщина, с която в постоянна игрова компания винаги един и същ да е пръв (най-младия, последния болен, последния наплюл катерица в окото и т.н.). Съответният първи играч стартира своя таймер и активира бойците си един по един, след което спира таймера и е ред на следващия. Това е. Карате така, докато играта свърши. Край на ревюто.

Призовавам теб, каквото и да си…

Да, ама не! Единствената вярна част от написаното по-горе е, че карате така, докато играта свърши, но колко неща се случват, докато карате така… Ще започна с активирането на боец – харесвате си един от четиримата си шампиони и го поставяте на борда върху един от споун пойнтовете (стартово поле) на отбора си. Всеки боец има брой „пъпки“ най-горе на фигурката си – това е неговият ход. Можете да се движите във всички посоки, дори по диагонал, което изключително много раздвижва Time Arena.

Дори този резултат има някаква полза за вас.

Последното действие в арсенала ви е, разбира се, да набиете канчето или тотема на противника. За целта се паркирате до него и хвърляте зарчето, като гледате дали атаката ви е по-голяма от защитата на нападнатия. При резултат във ваша полза – отстранявате фигурката му от полето и активирате личния таймер на този боец. Още бонус точки за лесна и приятна система – не броите рани, не следите точките живот на х-брой шампиони и прочие сложнотии (а и нямате време, честно казано) – нападате и или отстранявате, или не. В какъв ред ще карате действията си зависи изцяло от вас. Единствените ограничения са, че всяко действие може да бъде изпълнено само по веднъж от боец и не можете да накъсвате придвижването си, за да ударите някого пътем, например.

Почти всеки войн има трик в ръкава си.

Освен да се движат и нападат, вашите шампиони имат и специални умения. Поне част от тях де. Те са само няколко, колкото да разнообразят играта, без да я натоварват. Някои герои отвръщат на удара, когато бъдат нападнати, други могат да атакуват по-далечни противници, а трети са чисти камикадзета, взривявайки се и удряйки всички около себе си. В Time Arena всеки боец ще ви предложи различен стил на игра със своите плюсове и минуси – те са четири различни цвята, в зависимост от ролите им. Жълтите бойци са слаби, с не много голям ход, но за сметка на това техният таймер е най-малък и най-бързо ще се върнат в игра след като бъдат убити. Червените от своя страна правят най-много щети, но и времето за съживяване е двойно.

Единствените два резултата, които реално ви интересуват.

Искам да обърна специално внимание на зарчето – всички атаки в Time Arena, както и някои специални ефекти зависят от него. Четири от страните му са с „+“ и цифра, която добавяте към атаката си. Едната страна е с „КО“ – хвърлите ли това, автоматично нокаутирате противника. Последната страна е с голям черен хикс – вашият провал. За щастие – не пълен, тъй като може и да не правите нищо, щом се падне това лице на зара, но пък местите маркера за заряд една позиция напред. На определени позиции получавате различни умения, които можете да използвате когато прецените по време на хода си, след което връщате маркера в начално положение. По този начин много рядко ще имате празни ходове, което е още един плюс в полза на Time Arena.

Хубав тотем, би било жалко ако някой…го потроши.

Сред всичкото това млатене забравих да спомена каква е крайната идея в играта (освен да избивате агресия). За да победите в Time Arena, не е нужно да изтрепете всички бойци на противника, но това определено помага. Заветната цел е тотемът! Той е привидно беззащитен, но не залъгвайте – всяка атака срещу него ще бъде наказана! Тотемът се намира в противниковата страна на борда и щом последният му кристал бъде избит, той се чупи и играта е ваша. Другият начин за победа е да свърши времето на противника. Всеки от вас има личен таймер, който върви по време на хода ви. В приложението си избирате колко минути ще продължи играта – три, пет, седем – както ви харесва.

Глава в глава и нокаут за двамата.

За толкова бърза филър игра Time Arena предлага завидно ниво на тактическо мислене. Дали ще се хвърлите незабавно в атака и ще рискувате или ще планирате внимателно ходовете си, за да задържите по-дълго героите си на масата зависи изцяло от вас. В началото споменах, че бордът е двустранен – на обратната страна ще намерите по-различно поле. Експертният борд ви предлага по-малко споун пойнтове за сметка на телепортиращи полета. Ако героят ви стъпи на плочка с неговия цвят, може да се премести на другата плочка с този цвят, прекосявайки голяма част от борда по този начин. Най-отличителната черта на експертната игра е допълнителното условие за победа – ако в даден момент сте избили всички противници и имате ваши бойци на техните споун пойнтове, то играта е ваша. Като последен бонус, Time Arena става и за четирима души – във всеки отбор има по двама играчи и всеки управлява по двама бойци.

Роднина, милиционер…

Толкова много суперлативи изказах по адрес на тази игра, че мисля е време да кажа и няколко минуса. Въпреки доброто качество на компонентите, маркерите за принадлежност към отбор понякога падат доста лесно. От една страна това е добре, тъй като се сменят често и няма да се захабят като ги местите често между различни бойци. От друга не е приятно докато бързате да направите хода си и да спестите ценни секунди да ви падне маркера.

Таймерът в приложението.

Ако имате спортсменски съперник, той ще паузира времето, за да ви даде няколко секунди, но все пак е дразнещо. Друг минус, лично за мен е експертният борд. Може би не съм свикнал достатъчно с играта, но телепортаторите ми бяха повече объркващи, от колкото раздвижващи. Всички други решения до сега бяха свежи и правеха играта по-приятна, като уменията и маркерите за заряд. В този случай предимно мисля от къде да мина, за да мога да използвам телепортатор, който да ме прехвърли по-напред и така често губя повече време.

Алтернативната страна на борда.

Time Arena е перфектната комбинация между MOBA и шах – бърза, пълна с адреналин и достатъчно лесна, за да е дълго време забавна. Идеален филър между тежки игри и с достатъчно качествени компоненти за дълги часове млатене. В заключение мога да ви кажа, че е време да освободите още едно място на рафта.

Партито е на макс!

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Дали ще сте двама или четирима, Time Arena предлага достатъчно голямо забавление.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Играта е доста социална – основната комуникация с другите играчи е като набивате канчетата на героите им, но и това е общуване…


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Може би

Бързите мислители ще се чувстват в свои води на арената, защото възможностите за стратегия зависят и от времето.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Time Arena е достатъчно лесна за да може всеки да се включи в мелето след две минутни обяснения. Как ще се справи вече е друг въпрос.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Може би

Турнир по Time Arena звучи напълно правдоподобно. Играта предлага достатъчно възможности за организирани битки и дори мини лиги.