12 realms 1Играли ли сте някога азиатско MMORPG? Имам предвид точно онези шарени, зле преведени игри, които никога не пробиват в Европа или Америка, но винаги се намират няколко милиона азиатци, които да ги поддържат. Ако сте се докоснали поне за малко до игра от този тип, със сигурност знаете за какво говоря.

Заглавието, което искам да ви представя днес, незнайно защо ми напомни за периода от живота ми, който посветих именно на източните онлайн оргии.

12 Realms е може би най-големият проект на гръцкия издател MAGE Company. Играта е кооперативно приключение, което се развива в комбинация от няколко вселени, а играчите поемат ролята на приказни герои.

Причината, поради която направих аналогия на играта с азиатските онлайн заглавия е, че тя е в стил, доста наподобяващ този на източните култури. И не говоря само за илюстрациите – всичко е супер шарено, но и доста различна от това, с което сме свикнали в жанра.

12 realms 2
В кутията ще намерите доста неща.

Кутията на играта съдържа четири игрални табла, по едно за всеки от световете, в които ще можете да се разходите. Това е и първото нещо, за което създателите на играта ще ви излъжат – въпреки че се казва 12 Realms, базовата игра съдържа само четири свята.

Въпреки това те са напълно достатъчни и това не трябва да ви стряска. Всяко от таблата идва с комплект карти и картонени жетони за обитателите и предметите си – всички те са с изненадващо шарени и красиви илюстрации.

Сред приказните герои има Робин Худ като плъх и Червената шапчица с арбалет

Това, което със сигурност ви интересува повече, са героите. Естествено, като всяко уважаващо себе си приказно фентъзи кооперативно RPG, 12 Realms ви дава възможност да изберете между осем персонажа, като всеки от тях има не само собствено двустранно табло, но и миниатюрна фигурка! За добро или лошо миниатюрите не са оцветени, но пък са доста детайлни и помагат на героите ви да се откроят на масата.

Сред останалите компоненти на 12 Realms ще намерите още огромната купчина с жетони за таланти, две специални зарчета, както и карти за градовете и сградите в играта. Добра идея от страна на MAGE Company е и замяната на картонените монети с пластмасови – не само че са доста по-издръжливи, но и са доста по-лъскави.

Както споменах 12 Realms е кооперативна игра, в която приказните герои (вие) ще трябва за пореден път да спасят света. Сега обаче, всички злодеи са обединили сили и под натиск са няколко царства.

В зависимост от броят на участниците и трудността, на която искате да играете, можете да използвате от един до всички четири свята в играта. Всеки от тях си има собствени злодеи и магически създания, които в играта се наричат “нашественици”.

Първо обаче е редно да си изберете персонаж. В основната игра те са осем и са ни познати само по име, защото повечето от тях са малко или много преминали трансформацията на дизайнера на играта.

Ще срещнете Червената шапчица с арбалет, Робин Худ като плъх, както и комбинация от д’Артанян и Котаракът в чизми – интерпретациите определено са нестандартни.

На таблата на героите в 12 Realms пък ще намерите техните така наречени “таланти”. Те варират от стандартната за всички бързина, до по-специализирани като магия или чар.

Всъщност те представляват възможностите ви по време на ход – всяка точка бързина ви дава правото да се придвижите по едно поле, с бойната сила можете да побеждавате нашествениците и т.н. След като изчерпате всеки от талантите си или просто не искате да действате повече, ходът ви приключва.