селище 2В постоянно развиващия се пазар на настолни игри външният вид на един продукт оказва все по-голямо влияние върху успеха му. В златните години на платформи като Kickstarter и над хиляда заглавия на година, това, което играем, все повече се определя от първото впечатление, от няколкото минути, в които играта трябва да ни грабне. Дизайнът и илюстрациите трябва да са добри не само, защото са част от всяко качествено заглавие – те трябва да са запомнящи, за да отличим играта от останалите и да я предпочетем пред конкуренцията.

Днес ще ви поговоря за една игра, която не прави добро първо впечатление. Дори напротив, повечето хора, с които съм я обсъждал, казват, че често я забелязват в книжарниците и магазините, но също толкова често я подминават. Причината за това може би се дължи на не особено интересната илюстрацията на кутията, която донякъде оставя хората с впечатление, че става въпрос за детска игра. Става въпрос за Селище, която е преведена и достъпна на нашия пазар, благодарение на приятелите ни от Фантасмагория.

Макар и сравнително нова, играта изглежда като продукт от деведесетте, но това не ѝ пречи да донесе на дизайнерите си Инка и Маркус Бранд най-престижната награда в света на настолните заглавия – Kennerspiel des Jahres или „Геймърска игра на годината за 2012-та“.

Тук ще прескоча голяма част от ревюто, за да ви кажа, че Селище е страхотна игра! Няма значение на какво се дължи слабата ѝ популярност у нас, а и не само в България. Неслучайно озаглавих статията по този начин – аз самият доста дълго време я подминавах в магазините. Ако превъзмогнете странната визия обаче, под капака на кутията ѝ ще откриете игра, към която ще е трудно да отправите забележки. Какво точно имам предвид, предстои да разберете в следващите редове.

Селище е настолна игра за двама до четирима играчи, която спада към категорията worker placement. В кутията ще намерите игрално табло, на което е изобразено и самото селце с различните в него сгради. Хубавото е, че на картата, както и на таблата с фермите за отделните играчи, има обяснения в картинки за действията на сградите. На пръв поглед може да изглежда малко сложно, но скоро ще разберете, че правилата са сравнително семпли. Самата книжка е дългичка, но преводът е на ниво и правилата са разбираеми. Първоначално може да имате нужда от подсещане какво правят различните сгради, но това съвсем не е проблем. Пионките и кубчетата са дървени и качествени, макар и цветовата им гама да е малко бледа. За самите пионки ще намерите и лист със стикери с номера от едно до четири – те показват от кое поколение е съответният член на фамилията ви.

Сред останалите компоненти има две платнени торбички, различни маркери за монети, ресурси и търговци, за които ще говорим малко по-късно. В началото на Селище всеки от играчите взима своята ферма и започва играта с една торба жито, една монета и четиримата членове на семейството си от първо поколение (тези с цифра едно върху тях). В хода на няколко рунда ще трябва да използвате хората от фамилията си, за да съберете възможно най-много точки. В процеса на игра можете да развивате уменията на семейството си, да пращате някои от тях на път или дори да ги посветите на църковен живот.

селище 13
Играта заема доста място, въпреки малката карта.

Основната механика в Селище е малко нестандартна вариация на много разпространената механика worker placement. Както споменах преди малко, в кутията на играта ще намерите много на брой цветни кубчета, които представляват различни умения и едновременно ви служат като действия и ресурси. В началото на всеки рунд ще трябва да вземете определен брой цветни кубчета, заедно с няколко черни такива и да ги пуснете в зелената торбичка. След това, в зависимост от броя на играчите, те се разпределят в различните локации на селцето, които са обозначени с цветни кръгове по картата. Отново малка критика може да се отправи към цветовата гама на картата, но след кратко свикване няма да имате проблеми да различавате локациите и техните купчини от кубчета.

По време на хода си всеки от играчите може да вземе едно от кубчетата до някоя от сградите в селото, като по този начин активира ефекта на съответната постройка. За действията, които можете да извършвате обаче, ще поговоря след малко. Както казах, кубчетата са общо пет цвята, като четири от тях олицетворяват определени качества, които ще ви трябват по-късно. Взимайки едно от тях, не само ви позволява да активирате дадена сграда, но и представлява ресурс, който можете да трупате и ползвате, когато ви потрябва. А в Селище уменията на фамилията ви са ключови за доста от действията, които можете да предприемате. Така например, розовите кубчета представляват знание и са много полезни, ако искате да се занимавате със занаятчийство или пътуване. Така че, ако искате да се възползвате от тези действия, почти със сигурност ще ви се наложи да съберете знание предварително.