пандемия 1Играта, за която ще ви говоря в следващите редове, е може би най-известната кооперативна настолна игра въобще. Разбира се, става дума за Пандемия, която излиза в не дотам далечната 2008-ма. Неиният дизайнер Мат Лийкок, който се слави с интересните си кооперативни заглавия, се сдобива с голяма популярност именно заради Пандемия. Самата игра е номинирана за Spiel des Jahres (макар и да не успява да я спечели) и става толкова известна с добрите си механики и грабваща тема, че за нея са създадени няколко разширения и дори се предвижда Legacy вариант. Благодарение на нашите партньори и приятели от Paladium Games имах възможността отново да изиграя базовата игра, която е преведена от тях изцяло на български.

Пандемия е кооперативна игра за двама до четирима играчи, която отнема по-малко от час за изиграване. Особено интересна е нейната тема, на която според мен се дължи и голяма част от успеха ѝ. В нея играчите поемат ролите на спасителен отряд от специалисти, които вземат участие в ограничаването и лекуването на четири смъртоносни болести. Тъй като темата не е стандартна като фентъзи или sci-fi, играта се харесва доста на начинаещи и нови играчи, и това е една от причините тя да е включена в моя ТОП 5 за такива игри. Освен това, играта се характеризира още с липса на конфронтация, възможност на играчите да работят в екип, и варираща трудност, която да увеличавате, когато задобреете.

пандемия 2
Така изглежда вътрешността на кутията.

В началото на Пандемия всеки от играчите трябва да избере една от седем роли (или да му бъде раздадена случайно ако следвате всяка буква от правилата). Всяка от ролите представлява различен специалист, в който съответният играч трябва да се превъплъти. Ролите се различават единствено по своето умение, но именно то ги прави коренно различни една от друга и определя с какво ще помагате в борбата със заразите. Така например Медикът може да лекува болестите много по ефективно от останалите роли, а Диспечерът – да мести пионките на останалите играчи по картата. Ролите в Пандемия са доста разнообразни и уменията им могат да се комбинират по особено силни и интересни начини.

След като всеки е наясно с мястото си в екипа, трябва да поставите на игралното табло всички нужни компоненти. Самото игрално табло представлява карта на света, на която са изобразени различни на цвят локации, които в процеса на игра ще представляват огнища на заразата. За да победите в Пандемия, ще трябва успешно да откриете лек за всички четири болести, които са представени в играта посредством различни на цвят кубчета.

Самите болести не са наименовани, което означава, че имате възможност сами да ги кръстите (Освен черното – то винаги е зомби вирус. Винаги.). В началото трябва да определите няколко града, от които да започне разпространението на различните епидемии. Играчите пък винаги започват в Атланта, където имат на разположение и един изследователски център.

пандемия 9
Част от ролите, които можете да поемете.

По време на хода си всеки от участниците в Пандемия може да извърши до четири действия. Първото от тях е движението, чрез което ще достигате различните крайща на света, за да се борите със заразите там. Можете да се движите директно между свързани градове, както и да летите до всеки град, чиято карта притежавате (и сте готови да се разделите с нея). Освен движението, другото особено важно действие, което можете да предприемете, е да лекувате болестите в града, в който се намирате. За всяко едно от тях можете да изцерите по едно кубче от даден град, като ако сте открили лек за дадена болест това става значително по-лесно. За да създадете лек пък, ще ви трябват изследователските центрове, а такива можете да строите ако се намирате в град, чиято карта притежавате. Последните две действия ще обясня малко по-късно, защото за тях са ви нужни картите.