Какво е да караш колело със 160 километра в час по магистралата? Не знам, но е възможно съвсем скоро да разберем. Или поне така се надява Рич Кронфелд, основател на компанията Rahtmobile и разработващ първото колело за магистрала в света – Raht Racer.

Интересното е, че това „колело“ не е нито колело, нито мотор. Не е и автомобил. За да можете да го карате на магистралата обаче, то трябва да отговаря на определени изисквания – да има колан, въздушна възглавница, да развива една определена минимална скорост. Всичко това можете да намерите в Raht Racer. Той дори е със скелет от рол бар клетка, за допълнителна безопасност. И все пак това е колело – въртите педалите, за да го карате. Но батерията и електрическият му мотор увеличават скоростта и така можете да достигнете такава от порядъка на до 160 километра в час. И тъй като Raht Racer е триколесен, той влиза в категорията мотори и спокойно може да бъде изкаран на магистралата.

Идеята на Кронфелд била да създаде нещо, което да му помага да стига до работа, но да не е чак толкова изморяващо. Освен това трябвало да има удобна седалка за по-дълъг път и място за багаж. Така се родило колелото Raht Racer и цялата концепция около него. Да, към момента на пускането му на пазара то няма да е евтино – ще ви струва между 35 000 и 40 000 долара. Но Кронфелд се надява с времето цената да спадне и хората да започнат да си го купуват като обикновено колело, за да ходят с него на работа или просто за спорт. Спорт със 160 километра в час. Усещането със сигурност е нещо различно – въртиш педалите, а моторът усилва скоростта. Невероятно!

В момента Кронфелд и неговият екип финансират проекта си през Kickstarter, като са им необходими 75 000 долара за успешния му старт.

« RAHT RACER – Kickstarter »

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS