На конференцията I/O Google разкри голяма част от плановете си за бъдещето. Project Soli на Google ATAP (Advanced Technologies and Projects) обаче е това, което наистина ще ви накара да вярвате, че бъдещето чука на вратата. Всички сме гледали научнофантастични филми, в които героите боравят с различни високотехнологични джаджи само с жестове, без да ги докосват. Представяли сме си такива истински продукти и може би се доближихме до тях с разработената преди години Мotionsense технология. Но тя не е достатъчно точна и Google знае това. Точно затова се появява Project Soli, разчитащ чисто и просто на радар.

Според проучвания колкото по-малък е екранът на едно устройство, или колкото по-малко е самото устройство, толкова по-трудно се борави с него. Човешките ръце се затрудняват с изкуствени движения по тъчскрийн. Защо тогава не ползваме интуитивни движения на ръцете си във въздуха, за да управляваме джаджите си? Представете си просто да щракнете с пръсти, за да смените песента, да потъркате палец и показалец в една посока, за да увеличите звука или да движите ръката си в една равнина все едно управлявате мишка за компютър, само че такава няма. Всичко това вече е възможно благорадение на Google ATAP.

Иван Пупрев е основател на Project Soli в Google и неговата цел е да направи нещо, което да бъде удобно и полезно. Той разказва подробно за проекта си във видеото по-долу, но нека споменем с две думи какво представлява. Радарът е едно от най-невероятните технологични произведения – той изпраща сигнал под формата на вълни, които се отблъскват от тялото на определено разстояние пред него и се връщат в приемника на този радар. По този начин човек може да следи разстояние до даден обект, неговата скорост, големина, форма и така нататък. Точно за това е логично не Мotionsense технология, разчитаща на не много точни камери, а радар да бъде използван за улавяне на жестове.

След множество тестове, подготовка и разработки, Project Soli беше представен на Google I/O 2015 – радарът е голям колкото стотинка и може да се побере в каквото се сетите. Всичко на практика работи и платформата, заедно с приложно-програмния интерфейс, ще бъде налична за разработчиците още тази година. Още веднъж, добре дошли в бъдещето!

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS