project ara

project ara

От известно време няма нова новини относно Project Ara – амбициозната идея за изцяло модулен смартфон започната от Motorola и развивана от Google. По време на конференция Linaro Connect US 2014 – лидерът на проекта Пол Еременко даде нова информация относно инициативата.

Най-интересната новина и популярен въпрос около Project Ara е фактът, че отделните модули на устройствата ще могат да се сменят „в движение“ (hot swap). Това на практика означава, че потребителите например ще могат да подменят модула за камерата или паметта без да трябва да изключват устройството си. Дори батерията на устройството ще може да се подменя в движение, тъй като Ara ще има резервно захранване, което ще поддържа телефона включен за няколко минути. Рестарт ще бъде нужен единствено при смяна на процесора или дисплея.

Появата на първите Ara смартфони се очаква в началото на следващата година, като Google цели цената на базовото устройство в комплект с няколко основни модула да не надвишава $50. Операционната система, с която ще стартира устройството ще бъде модифицирана версия на Android L.

Вижте цялата начална презентация тук: