Екип от учени изглежда е разработил по-чист начин за генериране на гориво

Изобретателите не използват нищо друго освен възобновяема енергия. За иновативния процес са нужни въглероден диоксид и вода, като благодарение само на тези изходящи съставки се създава горивото метанол. Използвайки електричество, генерирано от ежедневното покачване и спадане на температурите екипът създава гориво без да вреда за природата. Метанолът лесно може да бъде допълнително преобразуван в синтетичен бензин, като дава далеч по-чиста алтернатива на прясно извлечено от земята гориво.

Денонощието в наша полза

Превръщането на въглеродния диоксид в метанол се нуждае от изключително високи температури. Но екипът от изследователи в китайската университетска система е разработил двуизмерни нанопластини, които могат да използват достатъчно електричество само от температурната промяна между деня и нощта.

Системата е тествана в малка лаборатория, така че учените са успели да преобразуват само нищожни количества въглероден диоксид в молекулите на метанола. След няколко цикъла ден-нощ, плочите са генерирали достатъчно електричество, за да завършат надеждно процеса.

Чист въздух

Този чисто синтезиран метанол все още ще отделя парникови газове, когато се използва по предназначение. Това идва да покаже, че дори новият процес не би бил толкова добър за планетата, колкото електрификацията и премахването на бензина като цяло. Но идеята е стъпка в правилната посока, като значително подобрява начина, по който се генерира горивото, в това число и мощността, необходима за производството му.

Няма толкова много места на земята, които да достигат до 160 градуса по Фаренхайт и да разполагат с изобилие от вода. Това се явява индустриално предизвикателен процес и го превръща в нещо, което можете да извършвате на определени места на планетата. Може би не е толкова впечатляващо та да се вълнуваме от него, но добивът на метанол може да достигне до 55,0 μmol⋅g − 1, след като използва 20 цикъла на температурни вариации.

Природата на наша страна

Този ефективен, икономически стабилен и екосъобразен пироелектрически каталитичен път за намаляване на CO2 осигурява начин за използване на естествените дневни температурни вариации за бъдеща икономия на метанол. Получаването на бензин от въздуха може да помогне на околната среда само по себе си. Все още ни чака дълъг път към постигане на драстични резултати при производството на горива с нулеви въглеродни емисии.