prehensilefeatured-1024x512

3D принтираните протези стават все по-популярни, като те успяват да помогнат на много хора с физически проблеми. Фрейзър Лайд е студент от Великобритания, който иска да създаде нещо ново и различно. “Опитвам всичко възможно, за да вървя срещу статуквото с иновации на всичко, което ми идва на ум. Изисква се доста мислене и време. Включва запитването “защо” нещата са направени точно по този начин”, споделя Лайд пред 3DPrint.com.

Той е изучавал индустриален дизайн само две години, но вече е привлякъл вниманието на индрустрията със своите изобретения и проекти. Един от тях е “Prehensile” – протеза за ръка, преднзначена за 3D принтиране, която е много повече от всичко, което сме виждали до момента.

prehensile6

Пръстите при Prehensile са гумирани за по-лесното хващане и поставяне на обекти. Те са сглобени по такъв начин, че лесно могат да бъдат заменени, след като се износят. Както може да видите на снимките, протезата е много елегантна, а Лайд е сигурен, че може да я конструира по такъв начин, че да имитира истинска човешка ръка. Целта на студента не е била просто да създаде нещо, което “изглежда нормално”, а да предложи привлекателно устройство.

Протезата имитира 27-те кости в човешката ръка, като тя е изградена от различни по дебелина алуминиеви тръби и пружини. След това са използвани найлон и кабели, по два за всеки пръст, за да се даде възможността за огъване и разгъване на пръстите.

В момента Prehensile е все още простотип, но Лайд се надява да е готов по-изчистен вариант за 3D принтиране до една година.

prehensile1-1024x574 prehensile2-1024x733 prehensile7

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS