Прахосмукачки роботи

Ритъмът на живот на човека в 21-век е много динамичен. Реално за почистване на дома остава по-малко време и енергия. За поддържане на чистотата обаче идват нови високотехнологични помощници – прахосмукачки роботи. Това са устройства с диск с вграден изкуствен интелект и сензорна система, която позволява на прахосмукачката да се движи през пространството, да избягва препятствия и ъгли и, разбира се, да премахне всякаква мръсотия. Почистването става благодарение на въртящи се четки, които събират отпадъците и ги изпращат в контейнера за боклук. Вътре в устройството има вградена батерия. Тя се зарежда от самата умната прахосмукачка робот, която след почистване се включва сама в док станция. Основното предимство на този модел прахосмукачки е, че те могат да се програмират в точно определено време сами да извършат почистването.

Различни модели прахосмукачки роботи можете да разгледате тук : https://mobisector.com/prakosmukacki-roboti

Как да изберем каква прахосмукачка робот ни е нужна?

Още в началото искаме да отбележим, че  има такива устройства от висок ценови клас, както и от по-нисък. Но трябва да обърнете внимание ето на тези важни неща:

  • Размер и форма

Повечето от моделите са с кръгла или полукръгла форма, това им помага да избегнат препятствията и да обикалят ъглите. По-малката прахосмукачка робот е по-пъргава. Най-тънките модели имат височина от 6 до 9 см. Когато избирате такъв умен помощник, измерете височината между пода и най-ниските мебели с крака.

  • Вид на батерията

Това е важно – батерията влияе на времето за зареждане на устройството и максималното време за почистване. На пазара има модели с никел-метални хидридни (Ni-Mh), литиево-йонни (Li-lon) и литиево-полимерни (Li-Pol) батерии. Най-добрите за прахосмукачките роботи са литиево-йонните (Li-lon) и литиево-полимерните (Li-Pol) батерии. Индикаторът за оптимален капацитет е над 2500 mAh, има модели, при които този индикатор може да бъде 5000-7000 mAh.

  • Почистваща площ и качество

Изберете прахосмукачка робот въз основа квадратурата на зоната, която ще чистите. Основната информация се предоставя от производителите в техническите спецификации. Умният асистент за дома перфектно почиства повърхности като плочки, ламинат, паркет, линолеум, килими. Има модели, които могат да извършват сухо, мокро почистване или комбиниран тип устройства.

  • Обем на контейнера

Обемът на контейнера също е важен параметър. За апартамент до 50 кв. м ще е достатъчен робот прахосмукачка с обем 0,3 литра. За площ от 50 – 80 кв. м обемът на контейнера трябва да бъде поне 0,5 литра.

  • Мощност

Мощността на съвременните модели роботизирани прахосмукачки варира от 20 до 150 W.

  • Ниво на шума

Това е важен показател при избора на прахосмукачка робот. Шумната джаджа може да бъде разсейваща и да бъде дори досадна. Определено шумът не трябва да бъде над 60 dB.

Ето най търсените марки прахосмукачки роботи за 2020 година:

  • iRobot Roomba 676

Тук си струва да се отбележи, че американската компания iRobot е пионерът на пазара за масови роботизирани прахосмукачки (Apropo, първият прототип е от 1997 г.), така че тук просто марката продава.

iRobot Roomba 676 се интегрира напълно с концепцията „умен дом“, контролира се от смартфон, осъществява напълно програмируемо почистване, има скенер за помещения – наистина отлична функционалност. Сред интересните характеристики е системата iAdapt, която помага на робота да не се заплита в проводници, завеси и други места, традиционно опасни за такива устройства.

  • iLife V4

Това също е отлично устройство за почистване на дома. Много сензори, различни режими на работа, минимално необходим набор от функции за комфортна работа. Тази прахосмукачка е много лесна за използване, не е шумна и скъпа. Компанията iLife определено се налага на пазара в този вид устройства за почистване на дома. Други търсени модели са: iLife V5s Pro, сухо и мокро почистване,  iLife V7S PLUS, iLife A4s и др.

  • Roborock Sweep One

Компанията Xiaomi произвежда не само Roborock S6, но и други умни устройства за почистване. Прахосмукачката Roborock Smart Robot е в състояние да картографира помещение с помощта на лазер. Устройството е оборудвано с мощна батерия, времето за работа е до 150 минути. Налице е възможност за мокро почистване и функция за управление от мобилен телефон.

  • Cecotec Conga 5090

Компанията Cecotec рекламира този модел като най-мощният робот прахосмукачка. Тук той работи на принципа на циклонната технология, което води до тотално унищожение на всякаква мръсотия и прах в помещенията. Налице са опции за сухо и мокро почистване, а батерията  издържа цели 120  минути. Това творение на Cecotec също се хармонизира с понятието „умен“ дом. Една от най-мощните прахосмукачки роботи Cecotec Conga 5090, предлагана от Mobisector, можете да прегледате тук : https://mobisector.com/cecotec-conga-5090-prahosmukachka-robot

Ако искате да имате чист и комфортен дом, време е да направите своя правилен избор: прахосмукачка робот!