помощ при зависимости

Достатъчно лоша ли е моята зависимост и дошло ли е време да се обърна към специализиран център за помощ?

Когато става въпрос за пристрастяване към наркотици и алкохол, е трудно да бъдем обективни и да признаем, че имаме проблем. Ако злоупотребата с вещества причинява негативни ефекти в живота ни, то е време е да погледнем по-отблизо и да се примирим с факта, че може да имаме пристрастяване. След като осъзнаем и приемем това, вече може да се каже, че сме тръгнали по пътя на възстановяването. Следващата стъпка е да решим как да го направим.

Да се обърнете към правилните институции и специалисти може да бъде объркващо, ако се питате дали вашата зависимост е достатъчно тежка, за да изисква рехабилитация.

Много хора решават да се откажат от лечението, защото не са достигнали дъното или просто не смятат, че проблемът им е достатъчно сериозен. Истината е, че ако се питате дали имате нужда от помощ, за да се справите със зависимостта си, вероятно ще го направите.

Разбиране на тежестта на вашата зависимост

Ако вашият живот и взаимоотношенията ви с близки и приятели са негативно засегнати от употребата на вредни вещества, вероятно имате пристрастяване. Критериите за пристрастяване могат да ви помогнат да определите дали вашата зависимост е лека, умерена или тежка. Има общо единадесет критерия, които са:

 • Липса на контрол
 • Желание за отказване, но безуспешно
 • Отделяне на много време в опити за получаване на вредното вещество
 • Копнежи
 • Липса на отговорност
 • Проблеми с взаимоотношенията
 • Загуба на интерес
 • Опасна употреба
 • Влошаващи се ситуации в ежедневието
 • Толерантност
 • Оттегляне

Тежестта на състоянието се определя от това на колко от тези критерии отговаряте. Например, ако два до три от критериите се отнасят за вас, вероятно имате леко разстройство при употреба на вещества, но дори и да имате леки симптоми, все пак трябва да потърсите помощ, за да не се задълбочи и да имате по-пълноценен и здравословен живот.

Ако не предприемете действия и не потърсите помощ, вашата зависимост може да се влоши.

Вярно е, че леката диагноза може да не е толкова лоша, колкото тежката и е лесно да се каже, че може да бъда и по-зле, но е важно е да знаете, че пристрастяването е прогресиращо заболяване, което означава, че то ще се влошава. Ако в момента сте само в лек стадии и не вземете мерки, той вероятно ще стане умерен или тежък в бъдеще.

Пристрастяването е хронично заболяване, подобно на астма, хипертония, диабет, рак и много други. Ако сте били диагностицирани с рак в стадий 1, не бихте ли потърсили лечение, за да предотвратите влошаването му? Не е нужно да сте стигнали дъното, за да имате нужда от лечение. Потърсете помощ, преди тя да излезе извън контрол, но дори и ако сте в много тежко състояние, никога не е твърде късно да получите помощта, от която се нуждаете.

Рехабилитацията в ценър за лечение на зависимости е най-добрият шанс за възстановяване

Преодоляването на пристрастяване към наркотици, алкохол, хазарт или игри изисква не само премахване на физическата зависимост, но и справяне с поведенческите проблеми. Отказването на приема на вещества само по себе си няма да промени психологическия аспект на пристрастяването. Възстановяването от пристрастяване включва промяна на начина, по който мислите, какво чувствате и как се държите. Без намесета на специалисти е трудно е да започне да се възстановява психологическата страна на пристрастяването.

За да се премахне физическата зависимост е необходима детоксирация и изхвърляне на вредните вещества от вашата система. Детоксикацията е много по-безопасна, когато сте наблюдавани от специалисти, отколкото да се опитвате да се детоксикирате сами.

Пристрастяването е болест за цял живот. Преминаването през процеса на лечение ще ви научи да го побеждавате отново и отново. Специализирана помощ при зависимости

можете да получите в центъра за рехабилитация “Промяната е живот”, в който специалистите с дълготодишен и успешен опит ще бъдат до вас, за да извървите пътя към възстановяването и успеха.

Сподели
Предишна страницаОпасни вируси оцеляват в сладка вода
Следваща страницаНай-добрите видове макари за риболов
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.