Макара за риболов

Качеството на вашата екипировка до голяма степен зависи от макарата. Затова изборът на правилната макара е съществена част от подготовката ви за риболов.

Макарата трябва да съответства максимално на останалата част от оборудването и не бива да поставяте самолетен двигател на “ каруцата“ (тя така или иначе няма да излети). На леки и гъвкави риболовни въдици се поставя малка макара, а на по-тежки въдици с дълга и здрава линия, за тежък и активен риболов се поставя макара с по-голям размер.

Видът на макарата зависи пряко от вида риболов, който практикувате. Всички макари могат да бъдат разделени на следните видове:

  • Инерционните макари със съотношение 1:1 или “ minnow“ се използват за мухарски риболов и спинингов риболов.
  • При риболов на по-големи риби се използват мултипликаторни макари или инерционни с обратна предавка.
  • Спинингова (безинерционна) макара може да се използва за риболов на плувка и спининг. Тези макари са бързо навиващи се, но изискват използването на фрикционна спирачка, за да се запази целостта на линията. Освен това те могат да замятат на по-големи разстояния, отколкото инерционните макари. Те имат един недостатък – влакното може да се усуче по време на употреба. Фиксираните макари се предлагат като отворени, затворени и полузатворени макари. Отворените макари са много популярни, тъй като имат най-дълго разстояние на хвърляне. Отворените и полузатворените макари са подходящи за начинаещи, тъй като имат функция за полуавтоматично замятане.

Предавателното отношение е коефициент, който показва колко оборота прави макарата за едно завъртане на дръжката. Например 5:1 означава, че макарата прави пет оборота на един оборот на дръжката. В зависимост от предавателното число всички бобини могат да бъдат разделени на:

  • Мощност или сцепление – до 4.6. Предназначен за улов на големи риби, когато трябва да преодолеете големи натоварвания.
  • Универсален – от 4,6 до 5,5
  • Висока скорост – 5.5 и по-висока. Тези макари се използват за риболов със сравнително бързи поводи. Тези макари са по-чувствителни.

Затова скоростните макари се използват за риболов на плувка, а мощните макари са по-подходящи за спининг.

И така, коя е най-добрата макара за риболов?

Преди да отговорим на въпроса можете да разгледате и някой от търсените макари за риболов в Nasluka-shop.com.

За съжаление, не можем да кажем „Ето това е най-доброто“, тъй като всеки рибар има различни предпочитания и нужди, затова за да не се изгубите сред разнообразието от бюджетни и скъпи макари на пазара, е важно да знаете не само основните характеристики, но и критериите за избор.

Водещи фактори

Един от най-важните фактори, разбира се, е цената. Преди да купите макара, трябва да определите ценовия диапазон или, с други думи, да знаете точно колко пари можете да похарчите и за каква цел. Например, за начинаещия е по-добре да започне да овладява риболова с евтини, но висококачествени бюджетни модели, като постепенно придобива необходимия опит и знания.

От друга страна, професионалистите, които притежават определени умения, са по-уверени в избора си и могат да си позволят да закупят елитен модел макара, знаейки, че тя ще намери компетентно приложение. Освен това майсторите на риболова са добре запознати с тънкостите на параметрите и характеристиките на риболовните принадлежности, така че рядко грешат в избора си.

Влияние оказва и начинът на риболов. Най-добре е да си купите универсална макара, подходяща за различни видове риболов, която има всички необходими характеристики. Това също така дава възможност да се изпробват различни начини на риболов, без да се харчат пари за различен вид макара.

Когато избирате макара, е важно да прочетете какво казват опитните риболовци за конкретния модел макара. Теоретичните познания често се различават от практическия опит и е добре да се запознаете с тънкостите, преди да купите. Добра идея е да проверите мненията в различните уебсайтове и форуми в интернет, както и съветите на вашите приятели.

Освен това съвременните технологии непрекъснато се развиват, продуктите се усъвършенстват с голяма скорост, като заменят по-остарелите модели, и за любителите на занаята е важно винаги да са наясно с последните разработки.