Какво става, когато сложите едни от най-големите производители на кино оборудване на едно място? Получавате 8K кино камерата Panavision Millennium Digital XL – най-модерната кино камера на света в момента. А защо казвам „най-големите производители“? Защото за направата на това чудо са се съюзили Panavision, Light Iron (които са дъщерна фирма на Panavision) и RED. Точно така. Специално при тази дигитална камера Panavision са се погрижили за оптиката, Light Iron – за цветовете, а RED – за сензора.

По думите на Халуки Садахиро, подобна съвместна работа се случва са първи път в историята. Не може да не се съгласим, че колаборацията е родила нещо невероятно. Panavision Millennium DXL може да снима в 8K резолюция .r3d RAW формат, докато същевременно записва и 4K proxy ProRes / DNx. С нея могат да се използват всички Primo 70 лещи от Panavision, а суровият продукт е напълно съвместим с продуктите за обработка на RED.

panavision-millennium-digital-xl-8k-cameraНай-удобното в случая е, че Millennium DXL може да се възползва от редица допълнителни аксесоари, а на всичкото отгоре тежи само малко над 4,5 килограма. Това е сравнително по-малко от повечето професионални кино камери.

За тези от вас, които се занимават с професионална фотография и кино, трябва да отбележим – Panavision Millennium Digital XL 8K камерата не може да бъде купена. Също като повечето камери от нейния клас, тя ще може само да бъде наета. Ще се появи в студиата за наемане още през 2017 година, като цената обаче за сега не е обявена… Дерзайте!