Роувърите на НАСА са все по-близо до разкриване мистериозното минало на Червената планета

Екип от изследователи успешно тества проба от марсианската повърхност, взета за първи път от марсохода Mars Curiosity през март 2017 г. Машината е била обучена да я смеси с химически реагенти. В следствие на това, сместа е освободила органични молекули, които НАСА никога досега не е откривала на повърхността на Марс.

Въпреки че откритието е вълнуващо само по себе си, то не успява да докаже, че въглеродните форми на живот някога са съществували на повърхността на Червената планета. Това обаче е стъпка в правилната посока.

Обещаващи резултати

Водещ автор на въпросното проучване класифицира експеримента като успешен. Дори и да не са открили тези биосигнатури, които са търсили, експериментът определено води до така търсения пробив. Всичко това показва, че техниката която се използва е удачна и може да отведе учените до крайната цел. До колко обаче ще можем да се справим с последиците, ако има такива е съвсем отделен въпрос.

Експериментът разшири инвентара от молекули, присъстващи в марсианските проби и демонстрира ползотворен начин за по-нататъшно търсене на полярни органични вещества с биотично или пребиотично значение.

Какво има в сместа?

Двата химикала, които изпъкват в откритата смес са бензоена киселина и амоняк. И двата са възможни индикатори за древен живот.

Едно от нещата, на които са се надявали да попаднат учените докато са търсели органични молекули на Марс, е нещо, чрез което да разберем обитаемостта на Червената планета. Именно за това са нужни биоиндикаторите.

Сега екипът се надява да намери първоизточника на молекулите. Възможно е да се дължат на геоложки процеси.

Проби в резерв

Това не е първият път, когато Curiosity открива органични молекули в марсианската почва, но новото откритие разширява списъка с подобни материали, открити от НАСА.

Новината идва, след като международен екип от астробиолози откри наличие на тиофени, след анализ на проби взети от Curiosity. Това са специални съединения, открити във въглища, суров петрол и бели трюфели на Земята.

Изследователите предположиха през март 2020 г., че тиофените може да са знак за древен живот на Марс, но все още са необходими повече изследвания, за да се докаже въпросната хипотеза.

Сподели
Предишна страницаПредимства на работата с автовишка
Следваща страницаВизуалните ефекти на Scanline
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.