Opera Max

Ползването на интернет на смартфоните може да се определи като основната и най-ползвана функция от потребителите. Дори мога смело да кажа, че ако нямаше възможност да влизаме в интернет през телефона, нарицателното „смарт” щеше да има малко по-различно значение. Още със самото взимане на един смартфон, в магазина започват да ни пробутват най-различни тарифни планове за мобилен интернет под претекста, че с него ще може да си гледаме клипчета в интернет, да си чатим във фейса и какво ли още не. Тук идва и моментът, в който трябва да решим кой тарифен план да изберем, защото възможностите са огромни, цените високи, а условията при всеки един са различни. Според възможностите ни ние винаги избираме най-евтиното и оптимално, което можем да си позволим, но това не винаги е онова, от което имаме нужда или което ще отговаря на потребностите ни.

[cquote]Какво ни предлагат и какво реално ползваме?[/cquote]

Това, което се предлага в България най-вече са пакети с „неограничен” интернет трафик, който обаче ще може да се ползва със скорости от порядъка на 64/128 kbps, след като си изчерпаме пакета от мегабайти на бързата скорост. В това няма лошо, защото поне след като изчерпаме пакета няма да плащаме допълнително, но лошото е, че скоростта става по-бавна, което не винаги ще ни върши работа.

[cquote]Как може да намалим генерирането на трафика без да се лишаваме?[/cquote]

Подтикнат от желанието да намеря някакво решение на този проблем, аз започнах да се ровя в интернет, за да видя как може да се оптимизира малко трафика, който генерира телефона ми, за да мога да ползвам интернет на бързата скорост по-дълго време. [rquote]Opera Max може би е решението …[/rquote]Едно от решенията на този проблем е да се компресира трафика, с цел да се икономиса малко. Най-лесният начин да се направи това естествено е с приложение, което може да се свали от онлайн магазина. Така попаднах на новото приложение Opera Max, което е безплатно и е разработка на Opera Software ASA. Според това, което представя компанията, апликацията може да намали трафика на данни до 50%, което много ме заинтригува и реших да го пробвам. Инсталирах си го и започнах да следя какво точно ще се случи и дали ще има ефект.

Докато си цъках в мрежата се поинтересувах как точно Opera Max ще намали трафика. Това става посредством рутиране на трафика през сървърите на Opera. Те от своя страна след това компресират съдържанието и го връщат обратно на телефона ви в по-малки пакети. Тук,  нека да припомним, че трафик се генерира от всичко, което правите в интернет. Opera-Max-iconКазано по по-прост начин – когато отваряте страници, гледате снимки, сваляте файлове, гледате видеоклипове, чатите, водите разговори през приложения като Skype, получавате и изпращате имейли, синхронизирате информация и т.н. Всичко това, целият процес на копресиране, става без реално вие да разберете и няма да има някакъв ефект върху ползването на телефона. Opera Max в общи линии е първото по рода си приложение за компресиране на видео, което е един от най-големите консуматори на данни. Приложението прави видеоклипове толкова малки, че от 10 MB видео, Opera Max може буквално да го смачка до приблизително 3 MB. Това, разбира се, е примерна статистика и не винаги ще може да смали големината над три пъти. Понякога може да е повече, а друг път по-малко. Между другото, това важи за почти всяко приложение на телефона ни, а не само за браузъра или нещо подобно.

Opera Max предлага още интересни неща, които могат да са ви от полза при спестяването на данни. За целта може да настроите приложението да засича, когато сте извън домашната мрежа или както се казва – да сте в роуминг. Тогава Opera Max може да блокира приложенията, които ползват данни. Също така може да определите кои приложения да ползват Wi-Fi, като им забраните тотално ползването на интернет през мобилната мрежа. Това е полезно, дори когато сте си в домашната мрежа, позволявайки ви да намалите ползването на интернет още повече. Най-малкото, всички знаем, че има приложения, които периодично си ползват връзката с интернет, за да се обновяват, а по този начин тези няколко мегабайта ще се спестят.

[cquote]Резултатите са доста добри, като за Beta приложение[/cquote]

И за да не си мислите, че има шменти-капели, Opera Max ви дава и информация за мегабайтите, които е спестило. Данните са разделени по ден, седмица и месец, като за всяко приложение имате своя статистика, а отделно имате и общо сумарното. При мен за последния месец, който не е пълен календарен месец, защото ползвам приложението само от няколко седмици, от общо 450МВ трафик, имам спестени близо 61МВ. Не е зле, нали? На някой може и да му се стори малко, но пак е по-добре от нищо.

Както обикновено, всяко нещо има и своите недостатъци и кусури, които трябва да отбележа. Тук недостатъците не са толкова много, нито са толкова големи. Дори си мисля, че с повечето от тях може да се примирим, имайки предвид какви бонуси получаваме. На първо място ще отбележа най-големия недостатък според мен, който се изразява в това, че Opera Max забавя интернета. Така е, но просто няма как да се случи това компресиране, без да се забави малко скоростта. Все пак това рутиране през сървърите на Opera отнема време, а ако те се натоварят, това време става още по-голямо, но като цяло не кой знае какво. Аз не мога да кажа, че съм забелязал някакъв сериозен спад в скоростта. Да, на моменти може би мааалко по-бавно се случват нещата, но наистина не е нещо фатално.

[cquote]Има си и недостатъци, но мисля, че те са нищожни в сравнение с ползите[/cquote]

Друго, което може да отбележим като недостатък, но лично за мен така е по-добре, е факта, че Opera Max не работи с криптирана информация. Това е хубаво, защото можем да сме спокойни, ако днес въобще съществува такова понятие, за нашето банкиране, служебни имейли и т.н. От друга страна, ако ползвате телефона най-вече за такъв тип операции, то приложението няма да ви свърши много работа.

На последно място ще отбележа и това, че Opera Max не работи под Wi-Fi връзка. Не че има някакво значение, защото при връзка с Wi-Fi едва ли на някой ще му дреме колко трафик навърта. Също така, ако ползвате телефона, на който сте инсталирали Opera Max за Hot Spot, то трафика, който ще генерират свързаните към него устройства няма да се компресира. Приложението работи само с устройството, на което е инсталирано.

И така, поне в моите очи Opera Max има повече положителни страни, отколкото отрицателни и мисля, че много хора ще се възползват от него. Все пак тук говорим и за пари, а ако парите нямат отношение, то поне времето, в което може да ползвате по-бърз интернет може да стане малко повече. Повярвайте ми, едва ли някой иска да изпита усещането на 64/128 kbps. Бавно е и никак не е приятно, но с Opera Max този проблем може и да се избегне.