Преди известно време ви запознах със своята смарт история, с устройствата, които съм ползвал и как се стигна до момента, в който реших да заменя Android с Windows. Днес ще ви разкажа повече за Nokia Lumia 930, която ме вдъхновява от първия момент, в който видях яркия й AMOLED дисплей. За да протече тази статия напълно обективно и искрено, съм длъжен да ви призная, че бях откровен антифен на Windows Phone. Да, както 90% от феновете на ябълката мразят зеленото роботче и обратното, аз не харесвах творението на Microsoft – без да съм го ползвал, без да имам причина. В името на обективността преди време преминах от Android на iOS и останах впечатлен. Толкова силно съжалявах, че не съм дал шанс на „скъпата“ играчка по-рано, та това беше и причината да се огледам за нещо ново. Обективността е движеща сила в моите материали, поне доколкото е възможно. Да приключим с увода и да ви поднеса гвоздея на програмата – Nokia Lumia 930!

[lquote]Стил, елегантност, качество, удобство – NOKIA![/lquote]

В съдебната борба между Apple и Samsung, а и други Android производители, се породи едно наслагване в съзнанието на по-сериозните технологични журналисти, че едните крадат идеи за дизайн и функционалности от другите. Дали е истина или не, това не ни засяга много, но е факт, че Microsoft решиха да избягат от тази битка с идеята, че нямат нужда да заимстват идеи от другите, а просто да създадат иновативна графична платформа върху напълно различен тип устройство.

Nokia предоставя уникалния си дизайнерски подход в изработката на Lumia серията, като акцентира на цветовете и силната, солидна изработка на своите телефони. Успехът на цялата серия се дължи именно на тяхната последователност, но и развитие. Всички знаем, че корейците също са последователни в дизайна на Galaxy серията, но уви, липсата на оригиналност в този процес им коства солидна загуба на фенове и клиенти. Дизайнът на Nokia Lumia 930 ме впечатли със своята минималистичност и умелост да предостави комфорт както за окото, така и за ръката и джоба ви. Поликарбонатен гръб, керамични бутони и алуминий са комбинацията, която ме грабна. Бутонът за захранване е на страничния панел, точно където поставям палеца си, има изнесен камера бутон, а усещането на студения метал, когато обхвана слушалката, символизира за премиум усещането, което сме свикнали да получаваме от HTC и Apple. Определено мога да кажа, че тежестта е нещо, по което може да се поработи, но не ме стресна.

Nokia_Lumia_930_Collection_Wide

[cquote]Поразителен 1080p AMOLED екран![/cquote]

Това е технологията, която трябва да присъства във всеки хай-енд телефон. Много хора казват, че AMOLED прави цветовете изкуствено наситени и липсата на акуратност е проблем. Аз не съм от тях – ако искам реални цветове, ще погледна през прозореца. Смятам, че AMOLED е брилянтна и галеща окото технология, която с подходящата резолюция, както е в този случай, е просто незаменима. 5-инчовият екран е завършен перфектно, а гъстотата на пикселите правят картините почти живи.

Бях изумен от технологията PureView, когато за първи път се докоснах до нея в Nokia Lumia 1020. Запазването на снимките с максимална резолюция и с по-ниска се оказа силен коз за работата на операционната система. Файловете с по-малка големина се използват в работата на галерията, за да се пести от оперативната памет – не че 2GB не стигат, но Nokia, както и Apple, не правят компромис с изживяването на потребителя. Снимките се запазват в 19-мегапикселови файлове, което е повече от перфектно. Стабилизацията е отлична, а качеството на снимките е главозамайващо. Каквото и да си говорим, няма как да отрека, че всеки, който твърди, че Nokia правят най-добрите камери за мобилни телефони, е напълно прав! Възможността за ръчни настройки допълва усещането за професионални възможности на този камерафон, а Nokia Creative Studio улеснява работата при обработка на снимките. Чувствам се перфектно с тази камера и знам, че във всеки един момент и ситуация Nokia е надеждният избор. Уви, трябва да се съобразявам с паметта, която няма как да се увеличи с [rquote]Камерата на Nokia Lumia 930 е едно от най-силните неща в телефона[/rquote]допълнителна карта, но тези 32GB ми стигат, поне засега. Нямам забележки за това как камерата заснема и видео, но не съм имал силна нужда да тествам така или иначе. Прилагам няколко снимки, които направих с телефона, като се надявам да ви допаднат:

 

Нямам никакъв проблем да нарека Windows Phone достоен конкурент на iOS и Android, като вторият определено трябва да се чувства заплашен. Смятам, че с този брилянтен и оригинален интерфейс, лесен за боравене и красив за окото, Nokia и Microsoft ще улеснят пробива си. Наистина смятам, че Lumia 930 е флагман във всяко едно отношение и че си заслужава цялото внимание, което му отделям. Загърбвам и слуховете, че  няма достатъчно приложения за Windows Phone, които са напълно неверни и отварям скоба, в която ще кажа, че в App Store и Google Play Store има прекалено много ненужни и слабоумни приложения, които само повишават цифрите за статистиките, с които ни заливат на презентациите на операционните системи.

Нямам търпение да ви представя повече информация за предстоящите ъпдейти, които се очакват за Nokia Lumia 930, а дотогава ви пожелавам повече смелост в избора на нов телефон. Да замениш една операционна система с друга може да бъде по-полезно нещо, отколкото очаквате.

В края на статията искам да обърна внимание на няколко препоръки, които имам към Microsoft. Една от тях е идеята да направят флагманите си водоустойчиви, за да позволят на фотографи като мен да снимат и под вода. Грехота е да имаш брилянтна камера и да си ограничен да я ползваш в определена среда. Силно се надявам и на подобрение на един-единствен елемент от операционната система, който ползвам непрекъснато, а именно клавиатурата, която не може да се заменя с такава от външен производител. Apple направиха път на SwiftKey и конкурентите й, сега идва ред и на Microsoft.