Силиконовите пластини на TSMC за следващото поколение iPhone и Mac

От няколко месеца се говори, че Apple ще използва нов 3 nm производствен процесор от Taiwan Semiconductor (TSMC) за своите чипове от следващо поколение. В това число попадат и процесорите от серия M3 за Macs и A17 Bionic за някои модели iPhone. Но как компанията ще запази ниски разходи и изгоден краен продукт?!

Apple позиционира огромни поръчки за чипове на стойност милиарди долари, а в замяна TSMC изяжда разходите за дефектни процесори.

Производствен процес

Производителите на чипове използват големи силициеви пластини, за да създадат много бройки наведнъж. След това пластината се нарязва на много отделни процесорни матрици. Някои от тях се оказват дефектни. Изобщо не работят или не отговарят на спецификациите на компанията, която ги е поръчала.

Обикновено дизайнерите на чипове плащат за всяка отделна матрица, независимо дали работи или не. Това е основната причина, поради която компании като Apple продават чипове, които работят на по-ниски тактови честоти или имат неефективни части. По този начин те могат да възстановят част от средствата похарчени за дефектни матрици вместо да претърпят пълна загуба. Поръчките на Apple към TSMC очевидно са достатъчно големи, за да може последната да си позволи да не таксува Apple за неизползваемите матрици.

Спестяванията могат да бъдат вложени в нов производствен процес. Приблизително 70% от ранните 3 nm матрици са били използваеми, въпреки че това число може да се промени в зависимост от произведения чип. Процентът обикновено се увеличава с течение на времето, когато процесите се подобряват.

Апетитни печалби

TSMC реализира оборот в рамките на 72 милиарда долара през 2022 г. Apple е отговорна за около 23% от тази сума. Това прави компанията най-големият клиент на TSMC. Има слухове, че Apple е изкупила целия 3 nm производствен капацитет на TSMC в краткосрочен план. Тази технология ще бъде ексклузивна за Apple за период от една година, преди производителят да реализира капацитет, който да позволи и на други компании да го използват.

Тази сделка очевидно е в сила, откакто Apple започна да използва фабриките на TSMC през 2014 г. За известно време едноименният гигант използва множество източници за своите процесори, като Samsung за някои iPhone и TSMC за други. През последното десетилетие играта се развива изцяло в полза на TSMC.

Конкуренцията

Към момента TSMC произвежда повечето високопроизводителни, графични и SoC процесори за някои от най-големите компании за чипове в света. Apple, Nvidia, AMD и Qualcomm използват TSMC за своите най-модерни продукти. Много от тях преминават от конкуренти като Samsung и GlobalFoundries през последните няколко години.

Дори Intel, която през по-голямата част от своята история е произвеждала чипове само в собствените си фабрики, разчита на производството на TSMC за своите графични процесори Arc и някои части от предстоящите процесори Meteor Lake.

Сподели
Предишна страницаДебютът на ZDX EV от Acura
Следваща страницаGoogle Chrome с вграден генериращ AI
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.