Първият изцяло електрически модел на марката има приблизителен пробег от 520 км и започва с цена около $60 000

Honda се стреми да навлезе стремително на пазара за електрически превозни средства. Първият модел на автомобилния производител за 2024 г. е Acura ZDX. Очаква се той да е способен на пробег от 520 километра с едно зареждане за базовата A-Spec конфигурация с един двигател.

Резултатите са на същото ниво като Tesla Model X и са по-добри от Model Y, Mustang Mach-E на Ford и F-150 Lightning. Honda рекламира тази гама с начална цена от около $60 000. Първите доставки на Acura ZDX са планирани за началото на 2024 г. Предварителните продажби започват по-късно тази година. Те ще се извършват изключително онлайн.

Компанията представи модела на Monterey Car Week. Той ще се предлага в два варианта: Acura ZDX A-Spec и ZDX Type S. Първият се очаква да притежава 340 конски сили. ZDX Type S ще бъде с двоен двигател и задвижване на всички колела. Ще предлага около 500 конски сили и се очаква да започне от с цена от $70 000. Това ще бъде най-мощният и най-добре представящият се SUV Acura досега. Очаква се да осигурява по-кратък пробег от 460 км. с батерия от 102 kWh.

Acura ZDX тип S

Honda разпространява подробности за ZDX от месеци. Не е изненада, че EV ще има Android Auto, вградени приложения на Google и интеграция на Apple CarPlay. Той ще разполага с 11-инчов тъчскрийн табло за водача и 11,3-инчов централен дисплей. ZDX е първият модел на Acura с аудио система Bang & Olufsen, която е стандартна. Разполага с 18 високоговорителя.

Функциите за безопасност включват предупреждение за пешеходци отзад и помощ при управление в сляпа зона. ZDX Type S разполага със свободни ръце за помощ на водача в режим круиз. Според Acura това позволява истинско шофиране без ръце. Type S има и автоматична система за подпомагане на паркирането, която може да се включи при успоредно паркиране.

Що се отнася до зареждането на батерията на EV, Honda се надява, че никога няма да сте твърде далеч от станцията. Компанията полага съвместни усилия с шест други автомобилни производители за изграждане на широка мрежа от 30 000 станции в Северна Америка. Очаква се първите локации да отворят врати в САЩ през следващото лято. В България както винаги ще трябва да се справяме с наличното.

ZDX поддържа DC бързо зареждане и 10-минутно такова може да добави още 130 км. пробег към батерията на ZDX A-Spec в конфигурация със задвижване на задните колела.

Сподели
Предишна страницаИнсулинов имплант контролира гени
Следваща страницаНовият чип на Apple
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.