T

ези, които четат материалите ми, сигурно вече са забелязали колко много харесвам и уважавам Елън Мъск. Това се вижда тук, тук, тук и тук. Не говорим само за работата му, а и за самия него като човек – идеологията му, желанието му наистина да промени света и за разлика от много други хора – наистина опитващ се да го направи.

Точно затова днес ще ви запозная с малко повече информация относно проекта му, който според мен най-дръзко се опитва да промени света към по-добро – компанията за електрически автомобили Tesla Motors. Каква е тяхната концепция, какво се опитват да постигнат, как, защо и така нататък.

  Чудесните идеи на великия иноватор Елън Мъск, които са на път да променят света!  

 

 

 

Първата кола, разработена от Tesla Motors, е Tesla Roadster – електрическа спортна кола с изключително висока производителност. Известно време след това на бял свят се появява и Tesla Model S, която е семеен седан с елегантен, леко спортен вид. След появата на Model S медиите гръмнаха! Тази кола изуми много хора с красотата си, иновативността си и производителността на електрическия си двигател – средностатистическият електрически автомобил (ако можем така да наречем моделите на мейнстрийм компаниите, които също разработват коли, щадящи околната среда) има среден пробег около 200 километра с напълно заредена батерия. За разлика от тях, Model S може спокойно да измине над 350 до 400 километра. За да щадите батерията, компютърът на колата ви позволява да я зареждате в два различни режима – градски, който я пълни до около 80 процента и ви позволява спокойно да обикаляте града и да ходите на работа; и за пътуване – зарежда батерията до 100 процента на пълен волтаж, за да може да измине възможно най-много километри (в случай че на пътя няма зареждащи станции). Но стига за Model S – влюбен съм в този автомобил и ако продължа да ви разправям, тази статия ще се превърне в ревю, което нямам възможност да направя, понеже не съм се докосвал до това чудо на техниката.

Снимка: Tesla Model S / wired.com

След Model S следва Model X – кола, която по думите на създателите комбинира най-доброто от високо проходим джип (SUV) и семеен миниван. Тя обаче все още предстои да бъде пусната на пазара. Беше представена през 2012 година и също е чудесна! Врати, вдигащи се нагоре, така че ако някой е спрял много близо до вас (което на мен лично много често ми се случва), да можете да влезете в колата без проблем, огромен капацитет и на двата багажника (този отпред наричат frunk), а до третия ред седалки (колата побира 7 души) пък имате достъп, без да дърпате задните напред – задната врата е огромна!

Да, вярно е – автомобилите на Tesla Motors в момента са доста скъпи. Към момента на писане на статията при поръчка на Model S през сайта им базовият модел възлиза на малко над $71 000. Имайте предвид обаче – този звяр се бори напълно равностойно с последния модел S550 на Mercedes и е по-евтин от него!

  Купувайки колата, вие директно финансирате следващия модел  

 

 

Сега ще попитате какво следва? Какво оттук нататък? Днес съм тук, за да ви отговоря. Визирайки цената, първоначалният план на Елън Мъск и компания е с времето да предостави на купувача електрически автомобил с чудесен пърформънс на достъпна цена. Това, което се надяват, е да свалят цената с всеки един следващ модел. Как смятат да го направят? Купувайки кола от тях, вие директно финансирате следващия модел, тъй като той няма да излезе заедно с предишния или пък непосредствено след него. Ще мине време, през което новият ще бъде разработен, тестван, представен пред публика и накрая пуснат на пазара.

Другото, което ми харесва в компанията и което ги тласка напред, са постоянните иновации, които предприемат – във feed-а ми във Facebook постоянно виждам как постват новини относно нови зареждащи станции Supercharger по света – лични зареждащи станции на компанията, които са безплатни за ползване от притежателите на който и да е модел на Tesla (разбира се, кабелът който получавате със своята кола, има удължител, който ви позволява да я зареждате на всяка една друга електрическа станция, дори и малкото, които имаме тук, в България). В Европа вече има ужасно много Supercharger станции, а в Китай бяха монтирани първите такива съвсем скоро, след началото на продажба на Model S там. А относно иновациите, трябва ли да споменавам свалянето на патентите на компанията в полза на борбата с автомобилите с въглеродни емисии? Съвсем скоро в интернет мярнах информация за първия автомобил с двигател от Tesla, разработван от друга компания – прилича на някаква комбинация от ретро Rolls Royce и колата на капитан Немо от филма „Лигата на необикновените“ (The League of Extraordinary Gentlemen)! Не мога да намеря снимката и направо ще се изям!

Снимка: TESLA MOTORS

  С технологичните решения на SolarCity можете да зареждате колата с чиста слънчева енергия  

 

 

 

Както и да е. Отново на главната идея на Tesla Motors. Много хора се противят на електрическите автомобили, като твърдят, че всъщност те не щадят околната среда. Защо? Според тях батериите са ужасно токсични, пък и електричеството, с което зареждате колата си, е произведено в електроцентрали, които сами по себе си замърсяват природата. От Tesla имат решение и за това – батериите, които те произвеждат, са абсолютно безвредни за околната среда (както самият Елън Мъск се шегува в един блог пост, „Не са токсични. Е, не стават и за заливка на сладоледа ви…“) и могат да бъдат продадени на рециклиращи компании (след края на живота им, разбира се, който е над 170 000 километра). Що се отнася до електричеството – купувайки си кола от тях, получавате соларен панел от SolarCity (друга компания, на която Мъск също е член и която се занимава с производство на sustainable energy продукти), който можете да поставите където ви е удобно и така да зареждате колата си с чиста слънчева енергия. Изобщо – от Tesla Motors са помислили за всичко. Можете да прочетете подробния блог пост от самия Мъск в сайта на Tesla Motors (от 2006 година).

Разбира се, има още какво да се желае – огромните пътища главно в Европа и САЩ изискват често зареждане и капацитетът на батерията от около 400 километра не е особено достатъчен, но пък е и най-доброто, което може да предложи пазарът на електрически автомобили в момента. А в България? Няма много места, където бихте могли да я заредите, освен вкъщи, плюс няколко обособени местенца. Съмнявам се много компании да са предоставили зареждащи станции за автомобили в паркингите си.

Но това са подробности. Въпросът е, че Tesla вървят напред и нагоре, което е правилната посока – точно такава, каквато Елън Мъск желае. Време е наистина хората да отворят очите си за възобновяемата енергия, защото ако се продължава в същия дух… сещате се. Това обаче е тема за друг разговор. Елън Мъск е един от първите, който има смелостта да направи първата крачка към един по-добър и чист свят, света на бъдещето. Добре дошли!