Изключително впечатляващи резултати от ново изпитание върху меланом

Меланомът засяга повече от 150 000 души годишно в световен мащаб, според данни за 2020 г. от Международния фонд за изследване на рака. Първата в света персонализирана иРНК ваксина срещу коварното заболяване намалява наполовина риска от смърт на пациенти или повторно завръщане на болестта. Лекарите описват като изключително впечатляващи данните от новите тестове.

Пациентите получили ваксината след отстраняване на меланом в стадий 3 или 4 са имали 49% по-нисък риск от смърт или рецидив на заболяването след три години. Това показват данните, представени на най-голямата световна конференция за борба с рака. Основният изследовател на проучването сподели, че средният риск от рецидив след операция за пациенти с напреднал рак е 50%.

157-те пациенти във фаза 2b на изпитанието са имали високорискови меланоми. Те са получили ваксина заедно с имунотерапията Keytruda или само Keytruda.

Изненадващи ползи

Ваксината и Keytruda намаляват риска от рецидив до 25%. Резултатите сигнализират за необходимост от по-мащабно проучване, за да се оцени по-добре истинското въздействие.

Процентът на година без рецидив за инжектиране в комбинация с Keytruda е 74,8%, в сравнение с 55,6% само за Keytruda. Всички са окуражени от тези резултати. Откритията засилват ангажиментът за напредък в това иновативно лечение.

Това е още един крайъгълен камък в бързо развиващия се пейзаж при разработването на ваксини срещу рак.

След три години проследяване данните показват, че нивата на рецидив не са се увеличили при хора с високорисков меланом в напреднал стадий. Констатациите подчертават голямото обещание на терапевтичните ваксини срещу рак, използвани в комбинация с мощни имунотерапии.

V940

Известна като mRNA-4157 (V940), ваксината се изработва индивидуално за всеки пациент. Тя подава сигнал на тялото му да убие всички останали ракови клетки и да предотврати повторната поява на болестта.

Второ проучване установи, че подобни терапии могат значително да подобрят преживяемостта на пациенти с рак на гърдата след операция. То включва 400 пациенти в ранен стадий на болестта. На половината е поставена ваксина за стимулиране на имунната система преди операцията. След седем години 81% от пациентите, които са получили ваксината, са все още живи и без находки от болестта, в сравнение с 65% от тези, които са получили стандартни грижи.

Надеждно бъдеще

Това е първата значителна и дългосрочна полза за преживяемостта след противоракова ваксина при пациенти с рак на гърдата, докладвана към момента. Новият подход към ваксината е друга част от пъзела, която ще позволи на повече пациенти да бъдат излекувани и по-малко от тях да получат рецидив на заболяването. В крайна сметка това ще допринесе за непрекъснато подобряване нивата на оцеляване през следващите десетилетия и повече.