Дали това ще промени кардинално начина, по който гледаме на човешката анатомия

Медицината отдавна е напреднала отвъд пределите, с които са били ограничавани нашите предшественици. Това от своя страна успешно повишава продължителността на живота, но стремежите на напористите учени не спират до тук. Екип от лекари от Холандия изучава мозъчните структури и извършва иновативни сканирания на този отдел, с помощта на техника с висока разделителна способност. При една от въпросните манипулации, изследователите неволно се натъкват на набор от неоткрити досега органи, криещи се в основата на човешкия череп. Оказва се, че това са четвърта двойка слюнчени жлези.

Къде се намират

Човешкото тяло е набор от комплексни структури и малко от нас са запознати с реалните му способности. Жлезите са поместени именно там, където горната част на гърлото се среща с носната кухина. Дадената област се е смятала за сравнително малка и не е предлагала никакви научни доводи за по-специален интерес. По тази причина учени и лекари са я избягвали, като нещо познато и неинтригуващо. Ако новото откритие бъде потвърдено, това ще отбележи първата двойка нови слюнчени жлези, наблюдавани през последните 300 години. Имайки предвид огромния напредък на цялата наука за подобен период от време, идва ред да се запитаме, достатъчни ли са изследванията и проучванията, които се провеждат?!

Какво да очакваме

Изследванията на екипа, ръководен от лекари от Холандския институт по лечение на рака са доста ограничени. След като са намерили жлезите по време на новите медицински сканирания, екипът решава да погледне наяве въпросните органи. Чрез нагледно изследване на човешки останки предназначени за медицински цели, учените се надяват да обогатят бедните данни, с които са се сдобили. Оказва се, че нещата са далеч по-интригуващи.

Патолог от изследователския екип е споделил, че подобна находка може да промени начина, по който се гледа на редица болести свързани с тази част от организма. В тази връзка и промяна на начините за лечение. Четвъртата двойка слюнчени жлези са по-добре скрити от останалите три, които са точно под кожата и могат да бъдат манипулирани през повърхността. Оказва се, че ако не са специално търсени от лекарите, много лесно могат да останат незабелязани. Именно така не са били открити до този момент. Местоположението им не е лесно достъпно и наблюдението им се нуждае от много чувствителни образи, за да бъде локализирано.