Масови по своята цена и размер, какво ще ни предложат вместо iPhone SE

Apple вече показа на годишното си събитие новата водеща гама в продуктовата си линия. iPhone 11 е модел от висок клас. Телефоните от този ранг съставляват само половината от общия обем продажби на марката Apple. По-евтините артикули също са важни за бизнеса. В момента iPhone 8 и iPhone 7 се предлагат като такива. Най-вероятно вторият ще спре да се произвежда след излизането на iPhone 11.

Компанията планира да пусне нов 4,7-инчов iPhone през пролетта. Това би трябвало да е наследника на iPhone SE, поне по отношение на цената.

IPhone SE

Въпросният модел беше 4-инчова опция на марката в период, в който Apple префасонира всичките си iPhone от висок клас на 4,7-инчови и 5,5-инчови екрани. iPhone SE се е продал в около 30 милиона бройки през 2016 г. и още 10 милиона между 2017 и 2018 г.

По-евтината версия на популярната марка привличаше клиенти по две причини: по-ниска цена и по-компактни размери.

Ще бъде ли подобен на iPhone 8 новият 4,7-инчов модел?

Новият SE ще разполага с LCD дисплей, за да се конкурира в цената. Не е ясно дали телефонът ще разполага с бутон на Touch ID или ще приеме по-скъпата система на Face ID. Ако следва модела на iPhone 8, би трябвало да се базира на Touch ID.

IPhone XR е привлекателна „по-евтина“ опция, но все още цената е около нескромните 1400 лева. Дори и да се понижи леко след излизането на iPhone 11 / iPhone 11 Pro, тя все още ще бъде значително висока. Истинският наследник на iPhone SE се очаква да бъде много по-евтин. Интересът и спекулативните коментари са в изобилие към по-ниския клас на гиганта.

По-евтиният вариант на iPhone би могъл да стимулира продажбите през първата половина на следващата година, ако новите премиум модели не се представят добре през следващите месеци. Изхождайки от досегашния опит на Apple, това едва ли ще стане.

Размерът на новия модел ще бъде подобен на 4,7-инчовия iPhone 8, който беше представен през 2017 г. Моделът ще споделя по-голямата част от същите компоненти с водещите телефони iPhone и ще разполага с дисплей с течни кристали. Това ще подпомогне Apple в постигне на цена с по-ниска начална стойност. Все пак окончателното ценообразуване за модела още не е уредено.

След появата на SE през 2016 година, новият модел ще бъде първият смартфон на Apple на ниска цена към момента. Въпреки че името и стойността на му не са решени, той се разглежда като най-новото поколение на iPhone SE.

Това би било устройството, което позволява на Apple да изтегли всичките си по-стари модели с Touch ID от състава, като продължи да предлага ниско бюджетен модел със съвременна производителност.